Nordiska statsministrar oroade över "Pargasinvesteringar"

Finlands statsminister Juha Sipilä (andra från vänster) säger att utländska direktinvesteringar framför allt är viktiga för att skapa "jobb, tillväxt och innovation". Bild: Statsrådets kansli/Päivi Paasikoski

De fem nordiska statsministrarna har uppenbart oroats över ryska investeringar som de som avslöjades i Åbolands skärgård nyligen.

OSLO Statsministrarna från Finland, Sverige, Norge, Danmark och Island möttes på onsdagen i Oslo. Högst på dagordningen för det tidiga morgonmötet stod det som diplomatiskt kallades "direkta utländska investeringar". Det är i förtäckta ordalag bland annat ryska investeringar i Norden.

– Vi ser ett mönster i Norden nu och behöver öka vår vaksamhet, sade Sveriges tjänstgörande statsminister Stefan Löfven som inledde ministrarnas presskonferens i Stortingshuset i Oslo.

Myndigheternas tillslag i Åbolands skärgård nämndes inte vid namn, men statsministrarna hade samtalat om investeringar i landområden och strategiska industrier. Medierna ställde också frågor om liknande affärsverksamhet från Kina.

Bättre genomlysning

– Vi har inte råd att vara naiva, särskilt inte kring investeringar kring kritisk infrastruktur, sade Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Vi stöder det arbete EU gör för att genomlysa främmande investeringar bättre.

Finlands statsminister Juha Sipilä var mera försiktig i sitt uttalande. Vid presskonferensen i Oslo valde han att understryka att utländska direktinvesteringar framför allt är viktiga för att skapa "jobb, tillväxt och innovation".

– Samtidigt har EU betecknats som ett av de öppnaste investeringsområdena och det ska förbli så. Men det gör det också svårt att spåra investerarna, säger han.

I Åbolandshärvan som utreds som ekonomiska brott i Finland fanns förutom kopplingar till Ryssland också trådar till bland annat Italien, Polen och Estland.

En ny skörhet och sårbarhet

– En allt mer globaliserad värld skapar också mera komplexa säkerhetsproblem. Vi har en ny skörhet och sårbarhet, sade Norges statsminister Erna Solberg.

Norge inför från årsskiftet en ny lag om att kontrollera utländska investeringar i anslutning till samhällskritiska funktioner noggrannare. Framför allt anser Erna Solberg att man bör vara kritisk med investeringar från länder man i Norden inte har ett säkerhetssamarbete med.

De nordiska statsministrarna enades på onsdagen i Oslo om att samarbeta mera kring att utbyta information om möjligen ljusskygga investeringar.

Nordiska rådets session fortsätter under onsdagen att diskutera bland annat cybersäkerhet och annan säkerhetspolitik.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning