Nordiska socialdemokrater vill blåsa liv i EU-debatten om arbetsliv

Antti Rinne (SDP) leder Samak, samarbetskommittén för de nordiska socialdemokratiska partierna och löntagarorganisationerna. Bild: Roni Rekomaa

Socialdemokratin har gått kräftgång runtom i Europa. Norden behöver en gemensam Europapolitik, anser, Antti Rinne, som på måndagen valdes till ordförande för socialdemokraterna och fackorganisationerna i Norden, Samak.

Nederlag för socialdemokrater har präglat en del val under Europas supervalår, med kollaps i Nederländerna och ras i Frankrike.

Ledarna för de nordiska socialdemokratiska partierna och centrala löntagarorganisationerna planerar ta tag i den europeiska framtidsdebatten gemensamt, säger SDP:s ordförande Antti Rinne, som valdes till ordförande för samarbetskommittén Samak i Stockholm på måndagen.

– Vi var eniga om att starta en gemensam diskussion om Europa, inte bara om EU, säger Rinne, och lyfter upp särskilt arbetsliv och social ansvar.

– Vi anser att vi kan påverka genom att ta upp de frågor som vanliga människor talar om, och visa vägen när det gäller det nya arbetslivet, globaliseringen och de teknologiska förändringarna, säger Rinne.

Tillräcklig utbildning och kompetensförnyelse på arbetsmarknaden var huvudämne för kongressen.

Utanför programmet debatterades dock också det danska utspelet om asylpolitik, som verkar dela de nordiska socialdemokraterna. Rinne anser att man måste bära ansvar för dem som behöver hjälp, men avvaktade tills han gått igenom innehållet i det danska förslaget.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning