Nordiska motståndsrörelsen fick Trätorget – motdemonstrationen startar från Puolalaparken

Den 18 augusti i fjol knivhöggs två personer till döds i Åbo. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar på Trätorget i Åbo på lördag. Motdemonstrationen Åbo utan nazister marscherar å sin sida i väg från Puolalaparken, och avslutar sin demonstration i samma park.

I onsdags rapporterade SPT att både den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och dess motdemonstranter planerar att demonstrera på Trätorget i Åbo på lördag. På lördag har det gått exakt ett år sedan terrorattacken i Åbo centrum.

– Vi tycker inte riktigt det är vettigt att båda demonstrationerna är på samma plats samtidigt, kommenterade Teijo Ristola, biträdande polischef vid polisinrättningen i Sydvästra Finland, på onsdagen.

Nu har polisen gjort slag i saken, och det är motdemonstrationen Åbo utan nazister som fått lov att planera om sin rutt. Till skillnad från sin ursprungliga plan marscherar Åbo utan nazister-demonstranterna i väg från den närliggande Puolalaparken, och avslutar sin demonstration i samma park.

Åbo utan nazister börjar klockan 11 i Puolalaparken och demonstranterna marscherar i väg en kvart senare. Enligt evenemangets Facebooksida slutar demonstrationen i Puolalaparken klockan 12.

NMR samlas å sin sida på Trätorget klockan 12 och marscherar i väg klockan 12.30. NMR har inte meddelat var och när demonstrationen slutar.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning