Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i centrum

Polisen hade en bråd dag i Helsingfors centrum på grund av ett flertal olika demonstrationer och marscher. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Ett hundratal personer från Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Helsingfors centrum på lördagseftermiddagen. Nio demonstranter som kommit med färjan från Sverige greps.

Nordiska motståndsrörelsen uppger på sin hemsida att de genomförde en "oannonserad överraskningsdemonstration" för att protestera mot att motståndsrörelsen förbjudits i Finland.

Polisen i Helsingfors uppger däremot att de hade blivit informerade om demonstrationen i förväg. Strax innan klockan 13 grep polisen för säkerhets skull nio personer som kommit med färjan från Sverige. Enligt polisen skulle de delta i demonstrationen.

– Personerna hade bland annat boxningshandskar som tyder på att de vara förberedda på våld. Vårt uppdrag är att trygga den allmänna ordningen och säkerheten, säger biträdande polischefen Heikki Kopperoinen i Helsingfors i ett pressmeddelande.

De gripna har nu släppts fria och enligt polisens uppgifter har de redan lämnat Finland med färja. En av personerna dömdes till böter.

Åbo hovrätt beslutade i september att NMR:s verksamhet är olaglig och att föreningen ska upplösas. Enligt polisen har domen dock inte vunnit laga kraft ännu, vilket gjorde att de inte avblåste demonstrationen.

Tammerfors tingsrätt beslöt redan i november i fjol att upplösa NMR, och ansåg att det strider mot lag och god sed att föreningen kränker folkgrupper och sprider hatretorik, och att föreningen uppmuntrar till våldsamt beteende.

Det var i samband med NMR:s demonstration i september 2016 som en man sparkades i bröstet vid Stationsplatsen i Helsingfors och senare avled.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54