Nordiska länder tror att EU:s digitala skatt kommer att strypa inhemska företag

Finansminister Petteri Orpo (Saml) oroar sig för att en digital skatt kan skada den digitala ekonomin i Finland. Bild: SPT/Ari Sundberg

Enligt EU-kommissionens skattedirektör tjänar internationella digitala företag stora summor på europeisk persondata utan att betala skatt för det.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) kritiserade Europeiska kommissionens förslag om digital skatt när han talade på Centralhandelskammarens skatteevenemang på onsdagen.

Enligt Orpo motsätter sig små länder som Finland, Sverige och Danmark förslaget eftersom det hotar digitala växande företag.

– Vi borde inte se digitala företag som undantag, de är det nya normala och de borde beskattas på samma sätt som alla företag, säger Orpo.

I små nordeuropeiska länder har företag som Supercell, Skype och Spotify vuxit fram. Spotifys grundare Daniel Ek har bland annat försökt stoppa förslaget och hänvisat till att företaget inte ens gör vinst. Enligt förslaget skulle företagens omsättning beskattas baserat på antalet användare i ett land, vilket innebär mindre vinst att beskatta i företagets hemland.

Orpo säger att den finländska ekonomin skulle förlora på skatten.

– Vi behöver inte kortsiktiga lösningar som görs i panik och som inte tar itu med de egentliga problemen, säger Orpo.

En skatt på tre procent av omsättningen skulle ge skatteintäkter på uppskattningsvis 5 miljarder euro årligen, enligt EU-kommissionens förslag på en tillfällig skattelösning. Bild: SPT/Carl-Anton Storbacka

"Bondförnuft att beskatta persondata"

Stora digitala företag skulle betala tre procent av sin omsättning baserad på användarmängder och EU-kommissionen räknar att medlemsländerna kunde kamma in fem miljarder euro per år genom förslaget.

Direktören för indirekt skatt och skatteadministration vid Europeiska kommissionens generaldirektorat, Maria Teresa Fabregas, försvarade kommissionens förslag under evenemanget.

– Det är omöjligt för oss att ignorera den här frågan och vi i Bryssel oroar oss över att Finland är så skeptiskt till förslaget, säger Fabregas.

Enligt Fabregas behövs den nya skatten eftersom de digitala företagen växer fram blixtsnabbt, medan beskattningen är anpassad enligt industriella företag. De digitala företagen kan enkelt ta sig runt skattebestämmelserna och betala betydligt lägre skatt.

– Det finns internationella digitala företag som inte alls betalar skatt här eftersom de inte finns fysiskt i EU.

Förslaget behöver medlemsländernas enhälliga stöd i Europeiska rådet för att bli verklighet och enligt Fabregas är kommissionen mån om att nå en kompromiss.

– Om vi inte hittar en lösning så har flera medlemsländer signalerat att de kommer att verkställa reglerna i alla fall. Det skulle skapa störningar på den inre marknaden.

Enligt Fabregas kommer ärendet att vara högprioriterat tills kommissionen hittar en lösning.

– Den digitala skatten handlar om bondförnuft. Det ligger massor av pengar i människors persondata och det här är en möjlighet för Europa som vi inte kan låta rinna mellan fingrarna, säger Fabregas.

Europeiska kommissionen föreslår en tillfällig skatt på digital aktivitet.

En skatt på tre procent skulle ge skatteintäkter på uppskattningsvis 5 miljarder euro per år.

Skatten skulle gälla företag med en omsättning på över 750 miljoner euro globalt och minst 50 miljoner euro i EU.

Skatten skulle gälla företag som säljer reklam på nätet, säljer användardata eller fungerar som en digital plattform mellan användare.

Källa: Europeiska kommissionen

Kommissionen förslår också en mer långsiktig lösning. Företag skulle betala skatt i ett medlemsland där de har signifikant digital verksamhet, vilket innebär antingen:

Omsättning på över 7 miljarder euro

Över 100 000 användare

Eller över 3 000 kontrakt för digitala företagstjänster

Källa: Europeiska kommissionen

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning