Nordiska investeringsbanken finansierar Nokias satsning på 5G-teknik

Nordiska investeringsbanken har undertecknat ett låneavtal med Nokia om en satsning på 5G-teknik. Bild: NIB/SPT

Nordiska investeringsbanken (NIB) och Nokia har tecknat ett låneavtal på 250 miljoner euro för finansiering av forskning och utveckling av ny 5G-mobilteknik.

Investeringen ska framför allt bidra till framtagning av nya, heltäckande 5G-lösningar för olika affärsområden för att bana väg för större nätverkskapacitet, kortare svarstider och möjlighet till nätverksskivning, uppger NIB i ett pressmeddelande.

Nokias forsknings- och utvecklingsprogram tar också sikte på maskinkommunikation. I praktiken innebär det att till exempel hushållsapparater, fordon och andra elektroniska enheter är uppkopplade mot ett nät där de kan utbyta data.

– Nokias insatser kommer sannolikt att ge fördelar även utanför telekommunikationssektorn, bland annat till operatörer med högtekniska produkter i våra medlemsländer, säger NIB:s vd Henrik Normann i pressmeddelandet.

Nordiska investeringsbanken är ett internationellt finansinstitut som ägs av de nordiska och baltiska länderna.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39