Nordiska arkitekter tävlar om hotell i Hagnäs

Fyra nordiska arkitektbyråer har ritat var sitt förslag till nytt hotell i Hagnäs. Initiativtagare är norrmannen Arthur Buchardt, som har byggt det nya Clarionhotellet på Busholmen.

Arkitekttävlingen för ett hotell på Hagnäskajen går i regi av Arthur Buchardt, som bad fyra nordiska arkitektbyråer komma med förslag till ett hotell som ska byggas söder om Hagnäs torg och mellan de två broarna som förenar Hagnäs med Kronohagen respektive Kajsaniemi.

I den blivande nya detaljplanen för kajen i Hagnäs ingår inte bara ett hotell utan också nya bostads- och kontorshus och så ska man riva Hagnäsbron och ersätta den med en smäckrare lägre variant som inte tar lika mycket plats på grund av ramper.

Buchardt äger fastigheten där Busholmens nya hotell fungerar, och han är uppenbart intresserad av branschen i Helsingfors. Hans första ansats att satsa på hotell i Helsingfors skedde redan för snart tio år sedan då han ville bygga på Skatudden. Det är fråga om tomten där utomhusbadet Allas står i dag, och ett argument mot hotellet var att det inte är en byggnad som är öppen för alla. Buchardt erbjöds därefter tomt på Busholmen, och satsade enligt egen uppgift 100 miljoner i byggnaden. Bakom hotelldriften står en annan driftig norrman, Petter Stordalen som äger konceptet Nordic Choice hotels.

Det planerade hotellet i Hagnäs blir förmodligen igen ett samarbete mellan Buchardt och Stordalen, och projektet framskrider nu så att arkitekttävlingen avgörs i januari.

Buchardt kallade fyra nordiska byråer till tävlingen och de har levererat fyra förslag som skiljer sig tydligt från varandra. Den finländska arkitektbyrån är samma som ritat Busholmens hotell, det vill säga Davidsson & Tarkela, och de tre övriga representerar arkitektureliten i respektive land, Gert Wingårdh från Sverige, Snöhetta från Norge och Juul/Frost från Danmark.

De fyra förslagen tävlar som signaturer och juryn ska i princip inte veta vilken arkitektbyrå som står bakom respektive förslag. Om detaljplanen för området framskrider som planerat är byggstarten 2018, och det betyder att hotellet kan öppna ungefär 2020.

Det är möjligt att se på och kommentera hotellritningarna på nätet, och så kan man titta in på stadsplaneringskontorets infobyrå Plattformen som ligger i den gamla busstationen vid Narinken.

Stiligt. The Try Square heter förslaget som förenar glas, koppar och trä. Bild: Arkitekttävling

Nytt ämbetsverk? Helix är förslaget som påminner en hel del om grannen, utbildningsstyrelsens ämbetshus. Bild: Arkitekttävling

Systerhotell? Formspråket på förslaget 90273 har likheter med Buchardts hotellbyggnad på Busholmen. Bild: Arkitekttävlingen

Iskall. Fasaden på förslaget Hilbert´s hotel påminner om sönderslagen sjöis. Bild: Arkitekttävlingen

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03