Nordisk nyfikenhet på Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron talar till landets ambassadörer. Bild: TT/AP/Philippe Wojazer

Nyfikenheten är stor när Frankrikes president Emmanuel Macron besöker Danmark och Finland.Resan till Norden blir terminsstart för en het höst i EU.

Fakta

Het höst i EU

Frankrikes president Emmanuel Macron drar igång den politiska höstsäsongen i EU med att den här veckan besöka Danmark och Finland. Här är några andra tunga datum under resten av 2018:

6 september: Trestatsmöte i Luxemburg om EU:s framtid med premiärminister Xavier Bettel, franske presidenten Macron och Belgiens premiärminister Charles Michel.

7 september: Macron tar emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Paris.

12 september: EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker håller sitt årliga tal om läget i unionen.

19-20 september: EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas i Salzburg för att diskutera säkerhet och migration.

30 september: Makedonien väntas folkomrösta om uppgörelsen med Grekland kring landets namn.

18-19 oktober: EU-ländernas stats- och regeringschefer möts i Bryssel i hopp om genombrott kring utträdesförhandlingarna med Storbritannien.

11 november: Statsledare från hela världen samlas i Paris för ett fredsmöte i samband med 100-årsdagen av första världskrigets slut.

När de danska arrangörerna släppte biljetter till dagens debatt om EU:s framtid med Macron och statsminister Lars Løkke Rasmussen tog det bara två minuter innan allt var slut.

Rekord, konstaterar Jyllands-Posten. Utöver de 600 lyckliga som fått plats för att följa evenemanget i Den Sorte Diamant – i det arkitektoniskt omtalade kungliga biblioteket vid vattnet i Köpenhamn – står 2 500 personer på väntelistan, däribland 1 600 studenter.

Även drottning Margrethe, vars franskfödde make prins Henrik avled i vintras, ser fram mot besöket.

– Det blir spännande, för han är en ganska annorlunda politiker än företrädarna. Nu får jag en möjlighet att möta honom och skaffa mig ett intryck, sade drottningen i ett möte med dansk press nyligen.

Svaga siffror

Från Danmark åker Macron vidare redan på onsdagen för att även hälsa på i Finland. Resan blir något av terminsöppning för ett intensivt år för Macron i både EU och på hemmaplan.

Hans popularitetssiffror i Frankrike blir stadigt allt sämre, även om han kan trösta sig med att läget är ännu värre för den splittrade och svaga oppositionen till både höger och vänster.

Hans anhängare är samtidigt medvetna om att fler positiva resultat behövs – och helst i god tid till EU-valet i slutet av maj 2019.

Även många EU-vänner håller tummarna för Macron som en motpol mot växande nationalistpartier.

Möter Merkel

Nordenresan följs nästa vecka av ytterligare ett möte med liberala regeringschefer – Belgiens och Luxemburgs – innan Macron väntas ta emot Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Paris nästa fredag.

Som uppvärmning talade presidenten i måndags till drygt 250 ambassadörer och andra diplomater i Paris.

En hel del handlade om säkerhet och vikten av ett Europa som kan stå på egna ben. Nya förslag för att stärka försvarssamarbetet i EU är på väg, lovade Macron.

– Europa kan inte längre förlita sig på USA. Det är upp till oss att garantera den europeiska säkerheten, sade den franske presidenten enligt nyhetsbyrån AFP.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03