Nordisk final i VM "Overklig känsla"

Mikkel Hansen har fört Danmark till ännu en stor final. Bild: Anne-Christine Poujoulat/Lehtikuva

Få har trott lika hårt på Sverige som Glenn Solberg. Men även han hade lite svårt att förstå att laget nu ska spela final mot Danmark.– Det är en lite overklig känsla att ha nått VM-final på första försöket, säger förbundskaptenen.

När Solberg till slut hade tid att prata med den skrivande pressen var han tillbaka på hotellet i Kairo, där en middag framför tv:n och semifinalen mellan Spanien och Danmark väntade.

Det fanns ju en blivande finalmotståndare att kartlägga.

"Mäkta imponerad"

"Kjempestort", konstaterade en rörd norrman efter 32–26-segern mot det franska landslag som i så många tidigare mästerskap har gäckat Sverige.

– Vi spelar ju igen ett fantastiskt försvarsspel och Andreas Palicka är också i dag väldigt bra. Och vi kör på i våra kontringar, fortsätter löpa, har en fantastisk tro och ett lugn i anfallsspelet, säger Solberg.

– Jag är mäkta imponerad. Vi styrde matchen från start till slut som jag upplever det.

Vägen till VM-succén kan ni vid det här laget. Med spelare som tackade nej, med en uppladdning som förstördes av coronafall i truppen och till slut satte sig ett oprövat landslag med en oprövad förbundskapten på flyget till Kairo.

De flesta hade nog räknat med att det blågula VM-gänget skulle ha lämnat den egyptiska huvudstaden vid det här laget. Men "Glenns gutter" är fortfarande obesegrade och i VM-final för första gången sedan "Bengan Boys"-eran, 2001.

– Visst drömmer man om saker, men vi önskade först och främst att komma till en huvudrunda, säger Solberg.

– Men nu har vi visat, efter att ha spelat åtta landskamper, att det vi gör är av hög klass. Det är fantastiska handbollsspelare som är här och det har de visat hela VM.

Ödmjuka svenskar

48-åringen från Drammen lär knappast ligga sömnlös över att de svenska spelarna ska sväva iväg efter bragdsegern mot Frankrike. Ödmjukhet är en av egenskaperna som har fått Blågult att ta sig ända till söndagskvällens final i Kairostadion.

Där väntar regerande världsmästarna från Danmark som – samtidigt som Solberg tuggade i sig sin sena middag – besegrade fjolårets spanska Europamästare med 35–33.

Stjärnan Mikkel Hansen, som sånär blev syndabock i kvarten mot Egypten, blev nu stor matchvinnare med tolv mål och flera målpassningar. Spanien prickade ribban i kvitteringsjakten i slutminuten och i stället satte Lasse Svan sista målet.

– Det är fantastiskt att veta att vi är ett av världens två bästa lag och att vi kommer att spela VM-final på söndag. Regerande Europamästaren och regerande världsmästaren gjorde upp i den andra semifinalen och nu vet vi att det blir Danmark som står på andra sidan i finalen. Ett otroligt bra lag med stor bredd, men vi har visat här i VM att vi också är fantastiskt bra och vi går in i den matchen också med vetskapen om att vi kan vinna om vi fortsätter att göra det vi är bäst på, säger Glenn Solberg.

Målvakten Andreas Palicka om finalmotståndaren:

– Vi har stött på danskarna många gånger genom åren och det har oftast varit väldigt jämna och känslofyllda matcher, så det ska verkligen bli kul att möta dem i ett skandinaviskt derby. Vi kommer att fortsätta att fokusera på oss och självförtroendet är verkligen på topp efter våra senaste prestationer. Det vi har gjort här är fantastiskt, nu återstår den viktigaste matchen och vi känner en stolthet över att vi får möjligheten att spela om VM-guldet.

VM 2019: Lagen möttes i mellanrundan i Herning, där danskarna bars fram av hemmapubliken. Danmark vann med 30–26 och Sverige slogs ut, medan danskarna fortsatte segertåget och vann VM-guld till slut.

EM 2018: Semifinalmötet i Zagreb blev en klassisk rysare där Sverige sjabblade bort läget att avgöra under ordinarie tid. Det krävdes förlängning innan Sverige hade vunnit med 35–34.

VM 2017: Ett möte i det första gruppspelet i Paris, där danskarna vann med 27–25. Båda lagen gick vidare, men medan danskarna överraskande slogs ut i åttondelsfinal tog det slut för Sverige först i kvarten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning