Nordisk-baltisk plan för 5G på väg

Roboten Baxter som till vardags finns på institutet Fokus Fraunhofer i Berlin används för att forska i hur ett 5G-nätverk skulle fungera. Arkivbild.Bild: EPA/BRITTA PEDERSEN

De ansvariga ministrarna i Finland, Sverige och Norge är på väg att ta fram en gemensam handlingsplan för de nya 5G-näten som också ska omfatta de baltiska länderna.

Planerna presenterades under mobilmässan i Barcelona.

Ministrarna i Finland och Sverige och den norska statssekreteraren Reynir Jóhannesson är överens om att snabbt tilldela de frekvenser som behövs för testning, forskning och kommersiell utbyggnad av 5G-nätverk och att samarbeta med näringslivet kring pilotprojekt om 5G-tjänster, till exempel via universitet eller offentliga företag. De ska också arbeta för ett snabbt införande av 5G-nät i storstadsområden och längs större transportleder.

Den sistnämnda punkten kommer att välkomnas av fordonsindustrin som behöver de nya näten för att förverkliga planerna på självkörande fordon, såväl personbilar som lastbilar och bussar.

– Jag har i dag tillsammans med mina kollegor kommit överens om en handlingsplan för att på ett mer samordnat sätt förbättra möjligheterna för ett snabbt införande av 5G i Norden och Baltikum, säger Sveriges digitaliseringsminister Peter Eriksson (Miljöpartiet), enligt ett pressmeddelande.

Mer detaljer om planerna väntas komma vid den nordisk-baltiska digitaliseringskonferensen Digital North. Norge anordnar konferensen i Oslo den 25 april i egenskap av ordförandeland i Nordiska ministerrådet.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00