Nordirländska regeringssamtal bröt samman

Tufft läge. Sinn Feins Michelle O'Neill, Orlaithi Flynn, , Mary Lou McDonald och Gerry Adams har svårt att bilda regering tillsammans med protestantiska partier. Bild: Lehtikuva/AF Photo/Paul Mcerlane

Efter tre veckors infekterade samtal står det klart: förhandlingarna om att bilda en regional regering i Nordirland har brutit samman. Nu är det upp till den brittiska Nordirlandsministern att besluta om nästa steg.

Partierna i Nordirland får ytterligare tid på sig att försöka bilda en regional regering. Det meddelar den brittiska regeringen sedan tidsfristen löpt ut utan en uppgörelse.

Trots tre veckors intensiva förhandlingar har inte probrittiska protestantiska Demokratiska unionistpartiet (DUP) och de katolska irländska nationalisterna i Sinn Féin kunnat komma överens. Nordirlandsminister James Brokenshire säger att det är en stor besvikelse att samtalen är resultatlösa.

Han beskriver klyftan mellan parterna som "markant", men är ändå beredd att ge dem en chans till. De får nu ytterligare "några veckor" på sig.

Samtalen följer på det andra nyvalet på tio månader, i vilket DUP fick 28,1 procent av rösterna och Sinn Féin 27,9 procent, och en politiskt dramatisk vinter. I januari avgick Sinn Féins ledare Martin McGuinness från sin post i den regionala koalitionsregeringen. Som skäl angav han en ovanlig hjärtsjukdom samt svårigheter att samarbeta med DUP-ledaren Arlene Foster. I förra veckan avled så McGuinness och följdes till graven av tusentals människor.

Sinn Féin vill att de sex brittiskt styrda grevskap som Nordirland består av ska förenas med Republiken Irland i söder. Partiets nya ledare Michelle O'Neill har sagt att hon vill följa i McGuinness fotsteg.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03