Nordic noir går under jord

Norsk noir. Pål Sverre Hagen och Sven Nordin driver en illegal klinik under Valkyrien stasjon. Bild: Mtv3

Thriller, sjukhusserie, nordic noir och Breaking Bad är ingredienser i den norska serien Valkyrien som sänds här nästan samtidigt som i Norge.

Valkyrien sänds i MTV3 tisdagar kl. 21.00, repris söndagar kl. 22.30.

Vanligen brukar norska serier dyka upp på våra kanaler med viss eftersläpning. Det gäller inte kvällens seriestart, den åttadelade dramathrillern Valkyrien som hade premiär på NRK på nyårsdagen.

Bakom serien står samma manusförfattare som bakom den politiska thrillern Okkupert, om hur Ryssland ockuperar Norge, som MTV3 sände för ett år sedan. Också Valkyrien bygger på en spektakulär idé då den handlar om en illegal underjordisk klinik som verkar under den nedlagda tunnelbanestationen Valkyrien stasjon i Oslo, en i verkligheten existerande station som blev till då en gata rasade samman 1912 och var i bruk fram till 1985.

Hur hamnar en hemlig klinik på ett sådant ställe i fiktionen?

Serien handlar om två män som är vänner och på olika sätt båda drivs av en misstro mot samhället. Läkaren Ravns (Sven Nordin) forskarhustru Vilma (Pia Halvorsen) lider av en ovanlig livshotande sjukdom som han är beredd att till vilket pris som helst hitta ett botemedel för. Leif (Pål Sverre Hagen) är en konspirationsteoretiker aktiv inom civilförsvaret som driver en domedagsblogg. Via sitt jobb har han nycklarna till gångarna under den nedlagda stationen och har egna motiv till att en illegal klinik ska öppnas där. Den skottskadade bankrånaren Teo (Mikkel Bratt Silset) vars byte uppgår till 62 miljoner norska kronor är en av patienterna. Klinikens klientel består av ljusskygga individer som av olika skäl inte vill uppsöka hälsovård ovan mark.

Det är alltså fråga om en form av sjukhusdrama i mörk thrillerversion, ett slags extra mörk nordic noir som till stora delar utspelar sig i underjordens beckmörker. Serien har också jämförts med Breaking Bad. Upplägget är tillräckligt nytt och originellt för att göra Valkyrien lite mer uppseendeväckande och spännande än en standardthriller. Produktionen är inte toppslipad, här finns klichéer, men skådespeleriet bidrar till att ge det otroliga trovärdighet.

Malin Slotte TV-redaktör

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning