Nordens dag firas online – på engelska

På grund av coronarestriktioner och reseförbud firas Nordens dag enbart digitalt på ett par olika webbsidor i år. Bild: Mostphotos

I dag firas Nordens dag, instiftad av Nordiska ministerrådet för att sätta det nordiska samarbetet i fokus. I år tar dagen nya former, då evenemanget flyttar in på nätet. Ett helt nytt program sker på engelska, så att alla som har ett intresse för Norden ska kunna hänga med.

Parallellt med Nordiska ministerrådets fem digitala debatter om hållbarhet och integration i Norden ordnar nätverket Norders ett eget program som går helt och hållet på engelska. En av grundarna, Ronny Eriksson, vill öppna upp den nordiska diskussionen för en större publik än dem som behärskar något av de skandinaviska språken.

– Det finns ett enormt intresse för Norden ute i världen, för nordisk design, utbildning och hela konceptet, ta bara Japan och japanernas intresse för Mumin och Marimekko som exempel. Vi har byggt upp ett dagsprogram kring Norden med intressanta personer som talare och för att öppna dörren till Norden för resten av världen hålls hela programmet på engelska, säger Ronny Eriksson.

Han kommer att fungera som värd för online-evenemanget The Nordic Day 2021, som alltså firas den 23 mars.

– Det blir ett människonära program med många bekanta ansikten. Vi sätter fokus på business, kultur och politik, med gäster som företagaren Peter Vesterbacka, Hankens rektor Karen Spens och Finlands samarbets- och jämställdhetsminister Thomas Blomqvist, som håller föredrag. Dessutom blir det paneldiskussioner, enkäter och byggande av nätverk, säger Eriksson.

Ytterligare en aspekt med att välja engelska som språk under en nordisk dag är att på det sättet lättare få med Finland och finländare som inte behärskar svenska eller något annat nordiskt språk så bra.

– Engelska börjar allt mera bli det officiella språket också i nordiska sammanhang och det är bra på sitt sätt, för då kan vi öppna upp diskussionen för alla som har ett intresse för det nordiska. När programmet går på svenska händer det lätt att Finland faller bort, säger Ronny Eriksson.

Den engelska diskussionen förs på webbsidan www.thenorders.co klockan 9–17, medan ministerrådets diskussioner finns på norden.org/nordensdag klockan 12–19.15. Det kostar inget att lyssna på programmen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning