Norden vill leda världen till cleantech

Solpanelerna blir billigare och fler. Men för att nå klimatmålen behöver också bostäder i världen byggas energismartare och solkraftsparkerna bli ännu fler. Bild: Stefano Paltera

38 olika slags klimatsmart teknologi ska globalt hjälpa oss nå Parisavtalets mål. Men bara fyra av dem levererar. Miljökonferenser i Malmö och Köpenhamn är ändå optimistiska och entusiastiska.

MALMÖ-KÖPENHAMN. – Norden är nog en ö när det gäller klimatsmart teknologi, säger miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) till HBL i Malmö. Men också vi själva har mycket kvar att göra, till exempel inom trafiken.

De nordiska länderna uppträdde överraskande samfällt vid de två konferenserna som involverar G20-länderna och Världsekonomiforumet WEF som årligen möts i schweiziska Davos. Nordiska cleantechföretag tog också hem den ena miljöutmärkelsen efter den andra.

De nordiska länderna är för små för att sitta vid G20-bordet för energiministrar på torsdagen i Köpenhamn, men man har ändå målet att synas. I en gemensam deklaration sade de nordiska energiministrarna under ledning av Sveriges klimatminister Ibrahim Baylan (S) sig vara redo att tillsammans ta ledningen för en bättre klimatteknologi i världen.

– Tillsammans är vi världens elfte största ekonomi, säger Tiilikainen.

Belysning och elbilar ljuspunkter

G20-ministermötet i Köpenhamn föregicks av en innovationskonferens i Malmö. Den har startats av bland andra USA:s förre president Barack Obama och kopplar Innovationer och tekniska uppfinningar till klimatmålen. Trots att USA i dag har lämnat Parisavtalet sitter man fortfarande med för att representera amerikansk teknologi.

– Av 38 klimatsmarta teknologier har bara fyra gått framåt så att teknologin bidragit till att utsläppen minskar, sade Internationella energirådet IEA:s ledare, turkiskfödde Fatih Birol vid konferensen.

En liten men bred teknik är den framgångsrika belysningstekniken med ledlampor, eller den stilla utvecklingen kring elbilar. Men biobränsle för vägtrafik och flyg går för långsamt framåt. Detsamma gäller utvecklingen kring jordvärme eller stora solkraftanläggningar. Inte heller inom byggindustrin tänker man på energi och utsläpp, säger Birol.

– Och ändå ska ett hus stå där i omkring 40 år.

Kyla och värma upp

Finland höll sig däremot framme kring att värma eller kyla ner byggnader, med en egen räcka seminarier. De finländska företagen Fourdeg och Leanheat hör till dem som med artificiell intelligens och sensorer hoppas kunna göra mycket för smart temperaturreglering i hus.

Fjärrvärme och fjärrkyla som tvåvägssystem är på kommande i finländsk teknologi, så att bland annat överskottsvärme från datacenter eller sjukhus tas tillvara. Härnäst inom klimatsmart teknik önskade energibolaget Fortums teknologidirektör Heli Antila sig en teknologi som lagrar värme för att motarbeta effekttopparna i förbrukningen.

– Inte från sommar till vinter, men för några månader.

Mest lovande i branschen är försök att lagra värme i jord eller norska försök med att lagra ånga som sådan i porös specialbetong.

Uppfinnare avskaffar CO2 som motsvarar hela länders släpp

Miljökonferenserna utlyste nya uppfinnartävlingar. Världsnaturfonden WWF belönade i Malmö fem företag som tillsammans skulle kunna motsvara hela Finlands och Sverige samlade koldioxidutsläpp – om deras produkter fick ett genomslag på världsmarknaden.

Företaget Norsepower som har installerat rotorsegel bland annat på en Sverigefärja var ett av dem. 25 000 fartyg i världen är potentialen, med stora minskningar i utsläpp som möjligt resultat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning