Norden vill låta EU förbjuda mikroplaster i hygienprodukter

Mikroplaster finns i ett otal kroppsvårdsprodukter. De skadar miljön och människan då de kommer ut i naturen. Vissa producenter har redan ersatt dem med andra, miljövänliga material. Mikroplaster finns också i andra än hygienprodukter, till exempel i fleecejackor. Bild: Mostphotos

De nordiska länderna vill förbjuda mikroplaster i kroppsvårdsprodukter, men inte förrän EU gjort det. Nordiska rådets utskott för ett hållbart Norden hade hoppats på att Norden skulle ha visat vägen.

Mikroplaster har en skrubbande funktion i exempelvis hudkrämer, men när man tvättar av sig landar de i naturen. I dag hittas mikroplaster i Östersjöfiskens vävnader, i musslor, i bottensediment och till och med i kranvatten. Enligt Stockholms universitet läcker hygienprodukterna årligen ut upp till 40 ton mikroplaster bara i Östersjöns avrinningsområde.

Nordiska rådets hållbarhetsutskott anser att de nordiska länderna bör förbjuda mikroplaster i hygienprodukter. Ländernas beslutsfattare är inte lika snabba, även om frågan ligger på den svenska regeringens bord. Under en träff med hållbarhetsutskottet på NR-sessionen i Helsingfors på onsdagen sade miljöministrarna att de vill avvakta tills EU-kommissionen lanserar sin plaststrategi 6 december.

– Finland stöder tanken på att mikroplasterna i hygienprodukter förbjuds genom EU-lagstiftning. Det är bra att de nordiska länderna driver på den här frågan i EU. Om EU agerar inom en snar framtid är det ingen idé att vi nationellt gör ett dubbelarbete, men om EU inte menar allvar får vi tänka om, säger miljöminister Kimmo Tiilikainen (C).

Norges miljöminister Vidar Helgesen (Høyre) är inne på samma linje. Han stöder ett förbud, men anser att det är effektivast på europeisk nivå. Också han säger att de nordiska länderna kan ompröva sin ståndpunkt om EU-kommissionens plaststrategi inte tydligt tar ställning i mikroplastfrågan.

– I ministerrådet finns redan ett brett stöd för ett förbud, och kommer kommissionen ens med en signal om ett förbud på sikt påverkar det redan marknaden. Många kosmetikproducenter har redan börjat fasa ut mikroplasterna, säger han.

Hållbarhetsutskottets danska ordförande Karin Gaardsted (Socialdemokraterne) säger att hon helst hade hört miljöministrarna säga att deras regeringar är beredda att förbjuda mikroplaster i kosmetika på en gång.

– Men det säger de ju inte. De säger bara att om EU i sin plaststrategi inte föreslår ett förbud ska nordiska ministerrådet ta upp frågan på nytt, och det är jag faktiskt ganska nöjd med.

Varje år kommer det ut minst 39 ton mikroplaster i miljön i Östersjöns avrinningsområde, och det bara från hygienartiklar, enligt Stockholms universitets Östersjöcentrum. Mikroplasten påverkar det marina livet och människan. Enligt en studie får en vanlig skaldjurskonsument i sig 11 000 plastpartiklar om året bara från musslor.

Mikroplaster finns exempelvis i duschgel och peelingkräm, men de kan finnas också i andra hudvårdsprodukter och i smink, tandkräm, raklödder och deodorant. På etiketten omnämns de ofta som polyvinylklorid, polyeten, polyetylen eller polypropylen.

Flera producenter har börjat fasa ut mikroplasterna som ett svar på konsumenternas krav. Storbritannien blev i år först i EU med ett partiellt förbud mot mikroplaster i kroppsvårdsprodukter. Flera amerikanska delstater har förbjudit dem tidigare.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning