Norden och Baltikum kräver nyval i Belarus

De statliga myndigheterna i Belarus har prickats för tortyr av fredliga demonstranter. Massdemonstrationerna kräver att landets diktator Aleksander Lukasjenko avgår. Bild: TUT.BY/Lehtikuva-AFP

Uttalandet publicerades på fredagen.

De nordiska och baltiska ländernas delegationer i Europarådets parlamentariska församling kräver att de belarusiska myndigheterna stoppar våldet mot fredliga demonstranter, påbörjar en fredlig dialog med landets opposition och ordnar nyval.

Parlamentarikerna ställer sitt krav i ett gemensamt ställningstagande som publicerades på fredagen. Estland, Lettland, Litauen och Norden vädjar till Europarådets medlemsländer att de ska stödja den demokratiska utvecklingen i Belarus.

De nordiska och baltiska länderna fördömer i skarpa ordalag de belarusiska specialstyrkornas våld mot demonstranter och understryker att fria val och yttrandefrihet utgör hörnstenarna i demokratin och de mänskliga rättigheterna.

Ställningstagandet, som omfattar 18 punkter, kräver också en oberoende utredning av polisvåldet i Belarus och en omedelbar frigivning av politiska fångar.

Europarådets parlamentariska församling sammanträder fyra gånger om året. Finlands delegation leds av riksdagsledamot Kimmo Kiljunen (SDP).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning