Nordeas vd lovar: Vi ska följa reglerna

Bild: Jessica Gow

Oro på finansmarknaden och lägre räntor pressar Nordeas intäkter. Vd Casper von Koskull (bilden) beskrev i Stockholm inledningen på året som det värsta sedan finanskrisen.

Rörelsevinsten för första kvartalet landade på 1 006 miljoner euro, en försämring med 400 miljoner och lägre än väntat. Intäkterna sjönk med 16 procent jämfört med samma kvartal i fjol och då har ändå banken höjt vinstmarginalerna på sin utlåning. Och högre räntemarginaler är att vänta, enligt banken.

De senaste veckorna har varit intensiva i spåren av Nordeas inblandning i Panamaskandalen där det visade sig att banken hjälpt kunder att trixa undan skatt via brevlådeföretag i Panama.

– Klart vi pratar om det, våra kunder pratar om det, säger vd Casper von Koskull.

Hans bedömning är dock att på det stora hela så har banken inte tappat några kunder.

En utredning har tillsatts och han hoppas kunna redovisa resultaten vid nästa kvartalsrapport i juli.

– Det är viktigt att vi får fakta på bordet, säger han.

von Koskull lovar dyrt och heligt att det nu ska vara slut på aktiviteter som kan bedömas ligga i gråzonen.

– Regelefterlevnad är prioritet nummer ett för mig, säger han.

Enstaka bortfall i Finland

Nordeas landschef i Finland Ari Kaperi uppger att kundbortfallet i Finland handlar om några enstaka kunder. Förra veckan meddelade Sannfinländarna att partiet avslutar sina återstående konton hos Nordea, och även SDP och Vänsterförbundet har meddelat att de söker en ny bank. Transportfacket AKT har också uppgett att samarbetet med Nordea är över.

Kaperi sade till FNB att det inte förekommit något stort kundbortfall.

– Förutom de här offentliggjorda kundförlusterna har det inte handlat om någon stor rörelse, säger Kaperi.

Tillströmning till OP

Men där Nordea tonar ner eventuellt kundbortfall är det ett annat ljud i skällan hos OP-gruppen. Vd Reijo Karhinen berättar att banken fått många nya kunder.

– Panama är en klar anledning till det här, sade Karhinen när han kommenterade sin banks delårsresultat på onsdagen.

Under de tre senaste veckorna har OP fått 50 procent mer kunder än vanligt. Han tycker ökningen är betydande och exceptionell.

– Vilka kundmängder man än talar om är en tillväxt med 50 procent betydande. Vanligtvis är tillväxten högst tre procent, säger Karhinen.

Karhinen säger att 99 procent av de nya kunderna kommit till OP på eget initiativ. OP får visserligen veta vilken bank kunden kommer från men OP har inte utrett frågan.

Danske Bank uppgav till FNB att antalet kundförfrågningar ökat i vår och att Panama varit aktuell i kontakterna. Banken kom ändå inte med någon uppskattning om hur mycket skandalen påverkat kundmängden. 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning