Nordeas chefsanalytiker: EU-valet mäter inrikespolitiken och det bär med sig ekonomiska risker

Nordeas chefsanalytiker skriver att på medellång sikt kan förändringar i Europaparlamentet påverka ekonomin. Men framför allt inrikespolitiken i samband med EU-valet innebär de största riskerna. Bild: SPT

EU-valet kan få inrikespolitiska följder i Frankrike, Storbritannien och Italien, vilket kan skapa turbulens på marknaden.

Nordeas chefsanalytiker Jan von Gerich skriver i ett blogginlägg att EU-valet handlar om fel frågor: valet handlar mindre om EU-politik och mer om att mäta regeringens förtroende i hemlandet.

– Valresultatet påverkar knappast regeringsförhandlingarna i Finland, men i Frankrike, Italien och Storbritannien står mycket på spel.

Enligt von Gerich behöver Emmanuel Macron ett gott resultat för att kunna fortsätta sina ekonomiska reformer och Italiens inrikesminister och Legas ledare Matteo Salvini kan försöka få till stånd ett nyval för att bli statsminister om EU-valet går vägen.

– Salvini som statsminister skulle lyfta osäkerheten i Italien till nya höjder och orsaka rejäl turbulens på marknaden.

I Storbritannien leder Brexit-partiet i opinionsmätningarna. Partiet förespråkar att lämna EU utan avtal och en valframgång ökar risken för att det också blir verklighet, skriver von Gerich.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46