Nordeas ägare röstade ja – huvudkontoret till Helsingfors i oktober

Styrelseordförande Björn Wahlroos och vd Casper von Koskull hade orsak att vara nöjda vid Nordeas bolagsstämma i Stockholm på torsdagen.Bild: Ari Luostarinen

Med 96 procents övervikt röstade Nordeas bolagsstämma ja till att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors. Ministrarna Juha Sipilä och Petteri Orpo hälsar banken välkommen.

Någon större överraskning var torsdagens flyttbeslut inte, eftersom flera stora ägare på förhand avslöjat hur de kommer att rösta. Överlägset största ägare med 21 procent av aktierna är finanskoncernen Sampo, där Björn Wahlroos är styrelseordförande. På bolagsstämman fick Wahlroos förnyat förtroende också som Nordeaordförande.

– Vi är en europeisk bank och hör hemma i den europeiska bankunionen, sade Wahlroos inför omröstningen.

Fakta

En ett år lång process

För ett år sedan (14.3.2017) avslöjade vd Casper von Koskull för Dagens Industri att Nordea övervägde att flytta huvudkontoret bort från Sverige.

Den utlösande faktorn var den svenska regeringens planer att höja den så kallade resolutionsavgiften, som ska användas för att bygga upp buffertar inför eventuella framtida bankkriser.

Svenska regeringen har senare reviderat sina planer, men Nordea anser ändå att Helsingfors är en bättre hemmiljö för banken, eftersom Nordea då ingår i den europeiska bankunionen. Det ger större förutsägbarhet och en mera jämlik konkurrenssituation gentemot andra europeiska banker.

Nordea meddelade i höstas att man bestämt sig för Helsingfors, men planerna krävde ännu bolagsstämmans godkännande.

Flytten, som var nästa sista ärende på föredragningslistan, avgjordes drygt tre timmar efter att bolagsstämman hade inletts. Det hade räckt med två tredjedelar av rösterna, eller 67 procent, men hela 96 procent av de avgivna rösterna stödde flyttplanerna. Nordea har meddelat att flytten sker i oktober.

I Sverige har Nordeas planer väckt motstånd från flera håll. Bland ägarna har föreningen Aktiespararna stått för den mest synliga protesten. Men en överväldigande majoritet av ägarna litade uppenbarligen på Nordealedningens bedömning att Helsingfors är en bättre hemvist för banken än Stockholm.

Ett argument mot en flytt har varit att Sverige så småningom kan tvingas anpassa sig till övriga Europa så att nyttan med att vara med i bankunionen skulle försvinna. Men enligt Wahlroos vore det dumt att vänta.

– Kostnaderna för att vänta ett år till är verkligen stora. Vi tappar en mycket stor del av den finansiella fördelen, sade Wahlroos enligt TT.

Enligt Wahlroos ska omröstningen inte ses som en finsk seger – själv hade han antagit att flytten skulle gå till Danmark.

Vill vara med i bankunionen

Nordeas främsta motiv till flytten är möjligheten att få verka inom EU:s bankunion. Enligt Nordea ger det större förutsägbarhet och en mera jämlik konkurrenssituation gentemot andra europeiska banker. Nordea räknar med att flytten sparar 0,9–1,2 miljarder euro.

I sitt anförande i början av stämman sade vd Casper von Koskull bland annat att Nordeas plan för 2018 är att nästan 1000 tjänster ska ersättas av robotar och artificiell intelligens.

Finska statsledningen välkomnar

På Twitter skriver statsminister Juha Sipilä (C) att Nordeas flytt är ett glatt och välkommet beslut.

– Det är ett uttryck för förtroende för Finland och ett tecken på att Finland är en stabil omgivning att verka i, skriver Sipilä.

Också finansminister Petteri Orpo (Saml) välkomnar storbanken. I ett pressmeddelande säger Orpo att Finland gärna tar emot fler huvudkontor eftersom de skapar värde i vår ekonomi. Han säger att regeringen och myndigheterna jobbade aktivt för att locka Nordea, men att man inte erbjudit banken någon specialbehandling, bara det för Finland typiska sättet att göra saker okomplicerade.

Enligt Piia-Noora Kauppi, vd på branschförbundet Finans Finland, visar Nordeas flyttbeslut på nyttan av att vara med i eurosamarbetet och bankunionen.

För Finland är det en imageseger att få Nordeas huvudkontor, men särskilt många nya arbetstillfällen ger flytten inte. Vd Casper von Koskull sade härom dagen till TT att han räknar med att ta med sig en handfull medarbetare, kanske ett dussin eller två.

Bolagsstämman fastställde vinstutdelningen till 0:68 euro per aktie. Avstämningsdagen är den 19 mars. Nordeas aktie steg på torsdagen med 0,39 procent på Stockholmsbörsen.

Läs mer: "Nordeaflytt till Finland betyder risk"

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00