Nordeachef tar över Finnair

Topi Manner blir vd för Finnair.Bild: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Nordeas chef för affärsområdet Personal Banking och medlemmen i koncernledningen Topi Manner lämnar banken för att efterträda Pekka Vauramo som vd för Finnair. Manner är bara en i raden av höga chefer som det senaste året valt att lämna Nordea.

Pekka Vauramo som sedan 2013 lett Finnair blir från och med den första november i stället vd på Metso. Manner tar för sin del över Finnair vid årsskiftet.

44-årige Topi Manner är den senaste i raden av högre befattningshavare i Nordea som lämnar finanskoncernen för andra uppdrag. I början av augusti utnämndes Mikko Ayub till ny vd för Aktia. Ayub var på Nordea Executive Advisor för Commercial and Business Banking -verksamheten och dessförinnan ansvarade han för Markets-enhetens verksamhet i Finland, Baltikum och Ryssland.

I augusti lämnade också Riikka Laine-Tolonen som ansvarat för Nordeas nordiska spar- och placeringsenhet banken. Laine-Tolonen hade jobbat på Nordea sedan 2001. Också fonddirektör Hanna Porkka bytte i våras Nordea mot S-banken.

Topi Manner har jobbat på Nordea sedan 1997 och har haft ett flertal nyckelbefattningar i Nordea Finland, bland annat som vd för Nordea Bank Finland och chef för Banking Finland and Baltics. Sedan 2016 har Topi varit chef för hela Personal Banking i samtliga länder, ingått i koncernledningen och varit filialchef för Nordea Bank AB:s filial i Finland.

Också direktörer som Junno Reino och Jussi Mekkonen har tidigare lämnat Nordea. Bägge hade arbetat för finanskoncernen i över tio år.

Nordea fick så sent som för en dryg vecka sedan klartecken från den svenska finansinspektionen för att flytta sitt huvudkontor till Helsingfors. Därmed kan flyttningsplanerna fortsätta som planerat.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00