Nordea varnar för falska sms: "Radera meddelandet genast"

Nordea varnar för nya bedrägeriförsök. Bild: SPT/Ari Sundberg

Nordeas kunder har blivit föremål för bedrägeriförsök. Textmeddelanden som skickats i Nordeas namn leder till en falsk bank.

– Nordea ber aldrig någon att uppdatera eller aktivera applikationer genom att skicka sms eller länkar till nätbanken.

Det säger Jani Eloranta, biträdande direktör för sektorn för personkunder vid Nordea i ett pressmeddelande på onsdagen med anledning av ännu ett försök att lura kunder att ge ifrån sig sina nätbankskoder.

– Nordeas applikationer uppdateras endast i applikationsbutiken. Får man ett textmeddelande som påstår sig vara skickat av Nordea där man uppmanas uppdatera sin app så är det ett bedrägerimeddelande och meddelandet bör raderas från telefonen genast, säger Eloranta.

Det är speciellt vanligt med bedrägeriförsök under helger, såsom nu senast under påsken.

– Vi har också märkt att brottslingarnas metoder hela tiden utvecklas. Tidigare försökte de fiska efter nätbankskoder genom e-post, telefonsamtal och brev, nu har de gått in för textmeddelanden.

Eloranta säger att nya former av bedrägeriförsök förutsätter att kunderna är vaksamma i sina bankärenden. Om man misstänker att bankkoderna hamnat i fel händer bör man kontakta Nordea genast.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning