Nordea överger papperskoderna

Nordea möblerar om i nätbanken. Nästa år är nätbankens papperskoder historia. Bild: Mikko Stig

Nordea kom tidigare i veckan ut med nyheten om avgiftsbelagda kontantuttag. Nu rapporterar de om fler förändringar. Nästa år dimper inga inloggningskoder för nätbanken längre ner i brevlådan.

I november börjar Nordea debitera för kontantuttag från bankautomat, som en del av den digitaliseringstrend som genomsyrar bankvärlden. Iltasanomat var först med nyheten om fler förändringar för Nordeas kunder.

Det finns redan några sätt att logga in i nätbanken, men det vanligaste är genom ett personligt användar-id och en fyrasiffrig kod från papperstabellen. Från och med nästa år är papperstabellen med koder överstrukna för hand historia.

Redan i dag föredrar många kunder smarttelefonens kodapp, som kommer att bli det enda sättet att nå Nordeas nätbank. För dem som inte använder smarttelefon erbjuds ett avgiftsfritt alternativ: en apparat med inloggningskoder. Den ryms i plånboken och är enligt Nordea säkrare än en papperslapp. För att kunna ta del av följande kod krävs nämligen lösenord.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning