Nordea ger dyster prognos – Finland hopplöst fall

Chefsekonomen Aki Kangasharju och ekonomen Pasi Sorjonen på dagens presskonferens.Bild: Markku Ulander

Finland kommer också framöver att halka efter övriga eurozonen. Reformerna framskrider för långsamt och är inte tillräckligt kraftfulla, anser Nordeas ekonomer.

Bankkoncernen Nordeas ekonomiska prognos, som publicerades på onsdagsförmiddagen, är ingen munter läsning. Banken ser inte mycket hopp om en ljusning i den finska ekonomin.

– Samhällsfördraget kommer att bli stympat. Det är lönlöst att vänta sig att fördraget kommer att förbättra exporten eller återställa förtroendet under prognosperioden, säger chefsekonom Aki Kangasharju i rapporten.

Men enligt Kangasharju lönar det sig inte heller att drömma om ett utträde ur euron, eftersom en lång utträdesprocess skulle resultera i enorm osäkerhet. Därför är ett bättre alternativ att trots svårigheterna fortsätta med reformerna som euroland.

Enligt Nordea borde Finland vid problem som avviker från övriga eurozonen kunna tillgripa intern devalvering när extern devalvering inte längre är möjlig.

För i år spår Nordea en ekonomisk tillväxt på samma nivå som i fjol, det vill säga omkring en halv procent. Inte heller nästa år når tillväxten över enprocentsstrecket. Om samhällsfördraget misslyckas och vi får en strejkvåg, blir siffrorna ännu lägre.

Att fjolårets tillväxt blev svagt positivt beror enligt Nordea på att hushållens konsumtion ökade överraskande mycket. För i år och nästa år väntar banken en avmattning i konsumtionstillväxten samtidigt som inte heller exportsektorn väntas bjuda på någon nämnvärd tillväxt.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00