Nordea gav oligark stort lån

Bild: Antti Aimo-Koivisto

Nordea har lånat ut hundratals miljoner euro, via ett upplägg i skatteparadis, till en oligark som står Kazakstans diktatoriske president nära, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

– Det här är så illa det kan bli, säger Aktiespararnas Albin Rännar.

När de omtalade Panamadokumenten blev kända i söndags, rapporterade Uppdrag granskning att Nordea flitigt hjälpt kunder med att upprätta brevlådeföretag i skatteparadis – ett vanligt sätt att undkomma skatt. Det skedde via den stora advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama, vars gigantiska kundregister läckt.

Nordea hävdar att sådan verksamhet tillhör det förflutna, i princip fram till 2009. Men i onsdagens Uppdrag granskning avslöjas större suspekta transaktioner av senare märke. De senaste åren har storbanken lånat ut tre miljarder kronor, cirka 325 miljoner euro, till ett byggprojekt i Moskva.

Avancerat upplägg

Pengarna har enligt Uppdrag granskning gått via en kedja av brevlådeföretag till den kazakiske oligarken Serzjan Zjumasjov, som står president Nursultan Nazarbajev nära. Nazarbajev har styrt Kazakstan sedan 1989 och fick 98 procent av rösterna i presidentvalet i fjol. Landet anses utomordentligt korrupt.

– Det ringer ju varningsklockor på alla håll. Både när det gäller upplägget, men också när det gäller den slutliga låntagaren, säger Jakob König, bankexpert hos Sveriges konsumenter, i programmet.

Utlåningen sker ju med pengar som vanliga kunder satt in på sina konton, fortsätter han.

– Det tror jag inte att det är många kunder som vill att deras pengar ska användas till.

Även Aktiespararnas Albin Rännar reagerar kraftigt på avslöjandet.

– Man sätter kaffet i vrångstrupen. Det här är så illa det kan bli, säger han.

Dagens avslöjande ställer nya frågor som måste besvaras, anser Rännar:

– Hur har de kommit i kontakt med den här diktatorkontakten? Har de själva sökt upp den? Undviker de själva skatt på det här sättet?

Rännar anser att man som aktieägare i Nordea har rätt att bli bestört.

– Vad är det jag varit delägare i, undrar man?

Nordea kommenterar inte uppgifterna med hänvisning till banksekretessen, men banken sade i måndags att den bryter med Mossack Fonseca.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning