Nordea: En tredjedel av finländarna är beredda att flytta efter jobb

I en undersökning som Nordea låtit utföra framkommer det att en tredjedel av finländarna är beredda att flytta om de blir arbetslösa. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Nordeas undersökning visar att unga förhåller sig positiva inför möjligheten att flytta till annan ort om de blir arbetslösa.

En tredjedel av finländarna är beredda att flytta om de blir arbetslösa. Det framkommer i en undersökning som Nordea låtit utföra.

Det är främst unga vuxna som ställer sig positiva till en flytt, medan personer över 50 inte är speciellt intresserade.

"Viljan att flytta för ett jobb på annan ort sjunker för de äldre åldersgrupperna. Det här medför utmaningar för samhällets sysselsättningspolitik, eftersom långtidsarbetslösheten också är högre i dessa åldersgrupper. Det finns fortfarande möjliga arbetsplatser, men de befinner sig ofta på annan ort än de arbetssökande arbetslösa", säger ekonomen Juho Kostiainen vid Nordea i ett pressmeddelande.

Drygt 40 procent uppger att de inte är redo att flytta till annan ort och en fjärdedel kan inte svara på frågan.

I samma undersökning framkommer det att finländarna nu klarar av sina bostadskostnader bättre än på våren. Färre tror att coronakrisen kommer medföra att värdet på deras bostad sjunker.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning