Nordea börjar ta betalt för konton

Bild: Niklas Tallqvist

Från november är det inte längre gratis att låta sina pengar ligga på ett brukskonto i Nordea. Den nya avgiften gäller dem som är äldre än 28 och inte utnyttjar bankens andra tjänster.

Hittills har det varit gratis att förvara sina pengar på ett brukskonto i Nordea om man varken har ett betalkort eller använder nätbank. Men från november dras det av 2 euro per månad.

– Det påverkar många av våra kunder men de flesta berörs inte, säger Nordeas informatör Jon Paavilainen.

Enligt honom hör de flesta till något kundprogram, och de drabbas inte att den nya prissättningen.

– Minderåriga eller check-in-kunderna i åldern 18–28 berörs inte heller.

Pensionärerna utgör däremot ingen specialgrupp på Nordeas prislista. Har de inte tjänster kopplade till sitt konto får de betala 24 euro per år för att förvara sina slantar.

– De flesta av våra pensionärskunder hör också till något förmånsprogram. För att göra det krävs ofta bara att kunden som fyllt 65 får pension på sitt konto och att hen har en tjänst som betalkort eller nätbankskoder.

Hur motiveras prissättningen?

– Kostnaderna har stigit. Det behövs bland annat investeringar i system som kan identifiera kunden.

Nordea meddelade nyligen att banken frångår inloggningskoder på papper för nätbanken. I stället uppmanas kunderna använda en kodapp. Banken har kommit med fler nyheter i sommar. Från november börjar det femte kontantuttaget per månad kosta för Nordeakunder som tar ut pengar från bankautomater.

I synnerhet de avgiftsbelagda uttagen verkade uppröra folk om man läser kommentarfält och följer sociala medier. Men få har kontaktat banken.

– Jag vet förstås inte hur det är ute på kontoren, säger Jon Paavilainen.

Enligt honom är det inte speciellt många som berörs av avgiften på 40 cent per uttag, eftersom få brukar ta ut kontanter oftare än fyra gånger per månad.

Hittills har han inte heller hört om kunder som kontaktat banken på grund av den nya kontoavgiften, trots att nyheten har cirkulerat i medierna.

Alla kunder som berörs får ett brev under augusti. Om man har ett passivt Nordeakonto och inte läser sina bankbrev noga lär man notera när det börjar komma kontoutdrag eftersom tillgångarna på kontot plötsligt börjar minska.

Bild: Ksf Media

Många undantag

Potentiellt besvikna Nordeakunder har inte nödvändigtvis någon lätt uppgift om de vill hitta ett avgiftsfritt brukskonto i en annan bank. Aktia införde en motsvarande avgift på 2 euro 2013, men där är undantagen fler.

– För vissa kunder är ett enskilt brukskonto som medel för skötsel av bankärendena det viktigaste. Detta har vi beaktat i vår prissättning genom att erbjuda gratis brukskonto till kunder som fyllt 65, kunder under 27 och kunder med en sparvolym på minst 5 000 euro, skriver Malin Pettersson som är direktör för kommunikation och samhällsansvar på Aktia, som svar på HBL:s fråga om Aktias prissättning.

En snabb koll visar att Danske Bank också har undantag från avgiften på 2 euro per månad. OP:s brukskonton är dock avgiftsfria för alla, medan Handelsbanken uppbär 6 euro per månad för ett brukskonto om det är en separat tjänst.

Efter samtal till Finansinspektionen och Försäkrings- och finansrådgivningen Fine verkar det inte vara värt att göra mer än en snabb koll – ingendera instansen har hört klagomål eller ansett det vara värt att utreda dessa månadsavgifter.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning