Nordea börjar ta betalt för kontantuttag från bankautomater

Nordea kommer från och med november att börja ta betalt för kontantuttag från bankautomater. Bild: Teemu Salonen

Finanskoncernen Nordea kommer från och med november att börja ta betalt för kontantuttag från bankautomater. De fyra första uttagen i euroområdet varje månad är gratis men ytterligare uttag kommer att kosta 40 cent var.

Nordea motiverar beslutet med att folk använder mindre kontanter än tidigare. I framtiden kommer bankens kunder att kunna lyfta pengar gratis från K-livsmedelsaffärer, Tokmanni-varuhus och R-kiosker.

Tidigare har också flera andra banker börjat ta betalt för kontantuttag. Danske Banks kunder har varit tvungna att betala för upprepade kontantuttag sedan april. De första fem uttagen är gratis, efter det kostar de 60 cent per uttag.

Bland annat Handelsbanken, Sparbankerna och Ålandsbanken tar också betalt för kontantuttag. Serviceavgifterna varierar emellertid beroende på kort och till och med beroende på kontor inom bankgruppen.

Helsingin Sanomat rapporterade först om bankens beslut.

Uppdaterad: 19:43 - Lade till ytterligare information om andra bankers kostnader på uttag.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46