Bestörtning inom facket – "Vi är inte redo ännu"

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Strukturomvandlingen i banksektorn är givetvis ingen nyhet, men vi är inte redo för så här stora nedskärningar ännu, säger Paula Hopponen, huvudförtroendeman för Nordea Banks Finlands-filial.

Paula Hopponen är bestört över att Nordea planerar minska personalen med 6 000 personer. Enligt Hopponen reagerar banken alltför tidigt på de förändringar som är på gång inom bankbranschen till följd av digitaliseringen.

– De nya systemen är ännu inte på plats och varken personalen eller kunderna är redo att ta emot dem. Kundernas behov är så mångfacetterade att maskiner inte kan ta över.

Hopponen säger att det inom banken finns ett gediget kunnande inom bland annat placering och finansiering, och att kunderna vill ha personlig betjäning i sådana frågor.

– Att man är it-expert betyder inte att man är expert på bankvärlden. Jag kan inte godkänna att man slänger ut erfarna anställda.

Hon är övertygad om att kunderna kommer att märka den stora personalminskningen, både inom kundbetjäningen och i form av färre kontor. Senast Nordea skar ner kraftigt var 2015 och enligt Hopponen märks effekterna fortfarande i personalens arbetsbörda.

– Det finns mer jobb än personalen hinner med, säger hon.

Enligt Hopponen är tidtabellen för personalminskningarna den stora frågan nu. Om minskningen sker behärskat – över många år – blir skadan mindre.

– Men om man går snabbt framåt kan resultatet inte bli någonting annat än dåligt.

Hon påpekar att personalen behöver tid på sig att anpassa sig till den nya tidens krav – den har mycket att lära sig.

– Wahlroos vårdar sina pengar, säger Hopponen bittert, och syftar på Nordeas styrelseordförande och storägare Björn Wahlroos.

– Ur personalens synvinkel är den sorgliga ekvationen att det alltid är den som drabbas när det ska sparas. Banken borde satsa på personalen också och inte bara se till investerarnas intressen, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning