Nord Stream 2 kan bromsas av EU

EU-kommissionen kan bromsa Nord Stream 2 om det anses strida mot unionens lagstiftning. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

EU kan om unionen så vill sätta käppar i hjulet för det omtvistade gasledningsprojektet Nord Stream 2. Men i sista hand är det ändå Tyskland, Ryssland och de företag som deltar i projektet som avgör om gasledningen blir av eller inte.

Gasledningen ska dras på Östersjöns botten från Ryssland till norra Tyskland och fördubbla kapaciteten som den nuvarande ledningen Nord Stream 1 har.

EU-kommissionen kan bromsa projektet om det anses strida mot unionens lagstiftning.

– Just nu är det ett projekt mellan privata företag. Vi kan agera endast då det inom EU byggs något som inte följer EU:s lagstiftning, säger Anna-Kaisa Itkonen som ansvarar för kommissionens information om energifrågor.

Kommissionen planerar inte att komma med någon politisk utvärdering som tar ställning för eller emot projektet. Men den politiska dimensionen i projektet väcker stark kritik också inom kommissionen. Kommissionärerna som ansvarar för energifrågor har påpekat att projektet skulle öka medlemsländernas beroende av rysk gas och existerande rutter trots att målet i EU:s energipolitik är det rakt motsatta.

Kommissionen har ingen slutlig beslutanderätt om projektet, men den kan tvinga projektet att följa EU:s lagar.

– Konkurrenslagstiftningen är kommissionens starkaste vapen. Om man anser att projektet främjar ett bolags dominerande ställning på marknaden inom EU kan projektet stoppas, säger EU-parlamentarikern Henna Virkkunen (Saml).

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning