Nora Garusi fick en klapp på axeln mot utmattning och depression

Nora Garusi önskar att hon hade blivit tagen på allvar från början då hon insjuknade i utmattningsdepression. Bild: Lina Enlund

Då Nora Garusi mådde som sämst var allt hon fick några blodprov och en klapp på axeln. Allt kommer att gå bra, sa den psykiatriska sjuksköterskan och skickade hem Garusi.

Nora Garusi hade blivit klar med sina universitetsstudier hade morföräldrarnas gård, en rödmylleidyll i Karis, stått tom i ett par år. Med stor gård och många sovrum var den som gjord för gäster, och för elva år sedan slog pensionatet Dönsby B&B följaktligen upp dörrarna.

De första åren gick det fint, fastän familjen fått tvillingar, och Garusi älskade sitt jobb.

– Problemet var nog att jag inte satte gränser. Sommaren 2017 jobbade jag ofta 16 timmar om dygnet, men det borde jag inte ha gjort.

Garusi började må allt sämre, men orkade till en början inte ta itu med saken.

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Men så ringde jag hälsocentralen, dit ska man ju ringa tänkte jag. Bara att navigera rätt i telefonsvararens flervalsmeny var en utmaning. Man skulle välja rätt alternativ men jag var utmattad och alla val var svåra, säger Garusi.

Hon fick tid till läkare och han skickade henne på blodprov.

– Han sa att han förstår hur jag känner mig. Då blodproven var klara ringde han upp och sa att allt var ok och så var det inte mer med det.

Läs också: Avhandling: Personer med allvarlig psykisk ohälsa blir ofta utan hjälp

Garusi svalde beskedet och kämpade vidare. Det gick ett par veckor, så gjorde hon ett nytt försök och googlade.

– På webben hittade jag ett nummer till en psykiatrisk sjuksköterska vid stadens psykiatriska poliklinik. Det var svårt att ens hitta ett nummer, men jag lyckades beställa en tid till sist.

På mottagningen fick Garusi fylla i ett frågeformulär.

– Sköterskan tittade på svaren och sa att det tyder på medelsvår depression, men att hon som sköterska inte kan ställa någon diagnos. Jag fick en klapp på axeln och sköterskan sa att allt kommer att gå bra. Det var allt. Jag storgrät.

Jag önskar att jag hade blivit tagen på allvar från början, jag hade små barn och mina sista krafter gick till dem.

Besviken på vården

Vid det laget hade Garusi uttömt alla sina krafter. Den lilla ork hon hade kvar gick åt till barnen, inget mer.

Men på sitt sätt hade hon tur – föräldrarna visste hur dåligt hon mådde, bokade tid hos psykiater privat och sa vart hon skulle gå. Notan fick familjen sköta själv.

– Jag hade inte klarat av det. Mina krafter räckte inte längre, säger Garusi.

Av psykiatern fick hon antidepressiv medicin mot sin utmattningsdepression och med hjälp av medicinen började hon småningom må bättre. Hon har lärt sig att tacka nej till gäster och ta ledigt, trots att hon fortfarande älskar sitt jobb.

– Medicinen gav mig mitt liv tillbaka. Men jag är verkligen besviken på vården. Jag vågar inte ens tänka på hur mitt liv skulle ha sett ut i dag om inte min mamma ordnat saken på den privata sidan.

Bild: Lina Enlund

Någon rehabilitering eller terapi var det aldrig frågan om. Ingen av de professionella som Garusi mötte intresserade sig heller för hennes arbete eller livssituation. Då oron för att falla tillbaka i depression återkom inför följande sommar var beskedet detsamma: Det blir nog bra.

Nu har Garusi inrättat liv och arbete så att det senare inte ska tära på hälsan för mycket.

– Jag har fått inse mina gränser, och jag är beredd på att jag kan bli deprimerad igen. Men jag önskar att jag hade blivit tagen på allvar från början, jag hade små barn och mina sista krafter gick till dem. Också de hade mått sämre om jag hade blivit ännu sjukare, säger Garusi.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning