Noora har strandpromenaden som sommarjobb

Svår att svänga. Noora Torpo cyklar omkring med sitt tjänstefordon längs strandpromenaden i Esbo och räcker ut en hand där det behövs. Hon både hjälper företagare och båtklubbar och visar flanörer tillrätta. Bild: Karl Vilhjálmsson

Det såg dåligt ut på sommarjobbsfronten för Noora Torpo – ännu i maj var hon utan jobb. Men så dök drömjobbet upp i form av allt-i-allo längs strandpromenaden i Esbo.

Till Noora Torpos arbetsuppgifter i sommar hör att cykla längs strandpromenaden i Esbo och hjälpa till där det behövs. Hon finns till både för flanörer, motionärer, turister och för företagare som behöver hjälp med lättare uppgifter.

– Hittills har jag gjort en inventering på en båtklubb, delat ut reklamblad för ett kafé och utvecklat strandpromenadens sociala medier, speciellt har jag tagit bilder till Instagram, berättar Noora Torpo, då hon arbetat som strandpromenadens första hjälpreda i en dryg vecka.

Noora Torpo studerar matematik vid Aalto-universitetet och var sent ute med att ansöka om sommarjobb. I maj tipsade hennes mamma om att Esbo stad på sina Facebook-sidor efterlyste en självständig, social och hjälpsam person till ett helt nytt jobb.

– Det här jobbet är rena drömmen för mig, jag gillar att vara ute, cykla och umgås med människor, säger Torpo.

Cyklar varje dag

Den officiella titeln på finska lyder raittiapuri och någon svensk översättning finns inte, men jobbet går ut på att fungera som hjälpreda längs strandpromenaden. Torpo samarbetar tätt med gänget på Visit Espoo, som har sitt huvudkontor i Otnäs. Det är också därifrån Torpo trampar i väg med sin tjänstecykel varje morgon, en lådcykel med åtta växlar som är något tung att trampa och svår att svänga med.

– Det tog mig ett par timmar att lära mig cykla med den här, den skiljer sig ganska mycket från vanliga cyklar då framdäcket sitter så långt framme. Om jag svänger för brant skrapar lådan i asfalten.

I lådan har Torpo hittills bara reklambroschyrer och kartor, men hon tycker att innehållet borde kompletteras med en första hjälpen-väska och utrustning för att lappa trasiga cykeldäck.

– Folk fäster uppmärksamhet vid cykeln där jag rör mig och många kommer fram och pratar med mig när jag stannar. En del vill veta varifrån skärgårdsbåtarna går, andra vill ha tips på trevliga ställen att besöka.

Torpo betjänar helst på finska och engelska, men klarar nog av att göra sig förstådd både på svenska och franska också, om det behövs. Hennes arbetsfällt är stort och det tar ganska länge att cykla exempelvis till Sökö.

– Visst får jag åka buss om jag vill, men jag har bestämt mig för att cykla alltid när det går, säger Torpo, som dagligen hittar nya pärlor längs havsstranden i hemstaden.

– Jag vill gärna bekanta mig närmare med paddlingscenter i Björnviken och med Westends nya badstrand, som båda är okända ställen för mig. Till vardags rör jag mig mest i Hagalund och den vanliga joggingturen går längs stränderna i Otnäs.

Hennes egen favoritstrand ligger ganska avsides på Björnholmen, en bit från strandpromenaden.

Under sina cykelturer har Noora Torpo ständig mobiltelefonen nära till hands, för att kunna fotografera vackra vyer och roliga händelser längs strandpromenaden och sätta ut bilder på sociala medier, en uppgift som ingen systematiskt skött om hittills.

Strandpromenaden är 40 kilometer lång.

Längs den finns 16 kaféer eller restauranger, 11 badstränder, 10 naturstigar och 7 bryggor för skärgårdsbåtar.

HBL kommer i sommar att göra nedslag på nya, intressanta eller välbesökta ställen längs med strandpromenaden.

Det finns en hjälpreda som har strandpromenaden som sitt arbetsfällt och cykeln som sitt kontor – hon heter Noora Torpo och finns bland annat på Facebook-sidan Raittiapuri.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning