Nokia-aktien rasar efter svag rapport – vd:n ändå hoppfull inför resten av året

Nokias vd Rajeev Suri. Bild: Roni Rekomaa

Efter en svag delårsrapport föll Nokias aktiekurs med över 9 procent när börsen öppnade på torsdagen. Försenade leveranser av 5G-nät är en orsak.

Nokias rörelseresultat för perioden januari-mars landade på minus 59 miljoner euro, när siffran ett år tidigare var (plus) 239 miljoner euro. Nokia hade redan på förhand låtit förstå att resultatet denna gång blir svagt, men enligt en prognos från Reuters väntade sig analytikerna ett rörelseresultat på 303 miljoner euro, så kontrasten till det verkliga utfallet är stor.

Vd Rajeev Suri medger att början av året varit svagt, men han försäkrar att detsamma inte gäller resten av året.

– Vi är övertygade om att de faktorer som medverkat till det svaga resultatet kommer att lätta under slutet av året. Även om helhetsriskerna vuxit en aning, skönjer vi fortfarande en gynnsam utveckling och håller fast vid vår tidigare prognos för året, säger Suri i rapporten.

En orsak är förseningar i leveranserna av 5G-nät, vilket gett konkurenterna försprång. Enligt Suri har konkurrensläget också skärpts när de olika nätverksleverantörerna försöker få in sin fot på den nya marknaden för 5G-nät.

Suri räknar dock med att omsättningen och rörelsemarginalen förbättras avsevärt senare i år. Det gäller framför allt omsättningen från 5G-verksamheten under senare halvan av året, tack vare 36 kommersiella 5G-avtal som Nokia ingått.

Under kvartalet ökade omsättningen med 2 procent till 5,0 miljarder euro, men i bakgrunden ligger gynnsamma valutakurseffekter. Bolagets nätverksenhet står för nästan 80 procent av omsättningen.

Resultatet per aktie stannade på –0,02 euro (icke-IFRS) jämfört med 0,02 euro under första kvartalet i fjol. För helåret 2019 väntar sig bolaget att resultatet per aktie ligger i intervallet 0,25–0.29.

På ett år har Nokias nettokassa krympt med över hälften, från 4,179 miljarder euro i fjol, till 1,991 miljarder euro i år.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning