Nokia rasar på börsen efter svag rapport

Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Nokias aktie har fallit med över 7 procent efter morgonens delårsrapport, som inte motsvarade marknadens förväntningar.

Både omsättningen och rörelsevinsten minskade inom Nokia under årets första kvartal jämfört med motsvarande period i fjol. Under januari-mars 2017 var Nokias omsättning 5 388 miljoner euro medan omsättningen i början av detta år var 4 929 miljoner euro. Det är en minskning på nio procent, men enligt Nokia beror skillnaden på förändringar i valutakurserna. Nokias rörelsevinst minskade med trettio procent, från 341 miljoner euro i januari-mars 2017 till 239 miljoner euro i år.

Rörelsevinsten från Nokias nätverkstjänster rasade från 324 miljoner euro i januari-mars 2017 till 43 miljoner euro i år. Minskningen på hela 87 procent berodde främst på att omsättningen i Nordamerika minskat.

– Vi förväntar oss att resultatet för detta år utvecklas starkt trots den svaga inledningen. Jag litar på att Nokia är i en bra position för att kunna växa snabbare än den allt större marknaden för nätverkstjänster, säger Nokias vd Rajeev Suri i företagets rapport.

Medan nätverkstjänsterna backade, lyckades teknologi- och patentenheten Nokia Technologies öka sin rörelsevinst från 116 miljoner euro under fjolårets första kvartal till 274 miljoner i år.

Mikael Rautanen, analytiker på Inderes, säger i en kommentar att han trots de svaga siffrorna är hoppfull vad gäller fortsättningen av året.

– Rajeev Suri signalerar en klar optimism vad gäller slutet av året, 5G kommer snabbare än väntat samtidigt som han räknar med att Nokia växer snabbare än branschen i snitt.

Enligt Rautanen befinner sig branschen nu i ett mellanskede i väntan på att beställningarna på 5G-teknik ska ta fart.

– Vi befinner oss nu på bottnen innan marknaden piggnar till igen, och då är Nokia väl positionerat, säger Rautanen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03