Nokia rasar på börsen efter svag rapport

Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Nokias aktie har fallit med över 7 procent efter morgonens delårsrapport, som inte motsvarade marknadens förväntningar.

Både omsättningen och rörelsevinsten minskade inom Nokia under årets första kvartal jämfört med motsvarande period i fjol. Under januari-mars 2017 var Nokias omsättning 5 388 miljoner euro medan omsättningen i början av detta år var 4 929 miljoner euro. Det är en minskning på nio procent, men enligt Nokia beror skillnaden på förändringar i valutakurserna. Nokias rörelsevinst minskade med trettio procent, från 341 miljoner euro i januari-mars 2017 till 239 miljoner euro i år.

Rörelsevinsten från Nokias nätverkstjänster rasade från 324 miljoner euro i januari-mars 2017 till 43 miljoner euro i år. Minskningen på hela 87 procent berodde främst på att omsättningen i Nordamerika minskat.

– Vi förväntar oss att resultatet för detta år utvecklas starkt trots den svaga inledningen. Jag litar på att Nokia är i en bra position för att kunna växa snabbare än den allt större marknaden för nätverkstjänster, säger Nokias vd Rajeev Suri i företagets rapport.

Medan nätverkstjänsterna backade, lyckades teknologi- och patentenheten Nokia Technologies öka sin rörelsevinst från 116 miljoner euro under fjolårets första kvartal till 274 miljoner i år.

Mikael Rautanen, analytiker på Inderes, säger i en kommentar att han trots de svaga siffrorna är hoppfull vad gäller fortsättningen av året.

– Rajeev Suri signalerar en klar optimism vad gäller slutet av året, 5G kommer snabbare än väntat samtidigt som han räknar med att Nokia växer snabbare än branschen i snitt.

Enligt Rautanen befinner sig branschen nu i ett mellanskede i väntan på att beställningarna på 5G-teknik ska ta fart.

– Vi befinner oss nu på bottnen innan marknaden piggnar till igen, och då är Nokia väl positionerat, säger Rautanen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00