Nokias basstation redo för 5G

Made in Finland. Harry Kuosa presenterar Nokias nya mobilbasstation med beredskap för nästa generations mobiltrafik, 5G. Bild: Patrik Harald

Under senare delen av året räknar Nokia med att leverera sin första mobilbasstation med beredskap för 5G. På grund av armbrytning om standarder kan det dock dröja till 2020 innan 5G tas i kommersiell användning.

I skuggan av beskedet om massuppsägningar presenterade Nokia tidigare i veckan sin nya mobilbasstation och andra aktuella projekt för finländsk press. Basstationen med beredskap för nästa generations mobiltelefoni, 5G, visades upp för första gången på Mobile World Congress i Barcelona i februari.

Nokias utveckling av nästa generations basstationer tar sikte på en framtid där mängden mobildatatrafik har mångdubblats jämfört med i dag. Det handlar framför allt om att allt fler apparater är uppkopplade till nätet och kommunicerar med oss människor och med varandra. Nokias prognos är 50 miljarder uppkopplade föremål 2025.

Marknadsföringsdirektör Kai Sahala talar om trådlös överföring av data från miljarder sensorer, styrning av olika funktioner inom industri, trafik, logistik och hälsovård, samt virtuell närvaro.

– En ökning av sådana här funktioner kräver nät som är mycket effektivare än dagens. Här behövs såväl snabbare dataöverföring som större kapacitet och kortare svarstid, säger han.

Energisnåla

Kraven på kapacitet växer snabbt redan i dag, när till exempel tusentals mobilanvändare samtidigt strömmar en konsert eller annat storevenemang över livevideotjänster som Periscope. När robotar och autonoma bilar blir vardag måste mobilnäten vara synnerligen pålitliga. Självkörande bilar måste kunna reagera blixtsnabbt på händelser i omgivningen, vilket kräver att mobilnätet har extremt kort latens, det vill säga svarstid.

– Här talar vi om en latens på under en millisekund, när genomsnittet i dagens mobilnät är 20–50 millisekunder. När det gäller överföringshastighet talar vi om upp till 10 gigabit per sekund, säger Sahala.

Dagens mobilbasstationer bygger på cirka tio år gammal teknik. Enligt Sahala är nästa generations basstationer helt andra apparater. Till exempel finns många av funktionerna inte i själva hårdvaran, utan i "molnet". Dessutom är energiförbrukningen 60 procent lägre än hos dagens basstationer, en faktor som teleoperatörerna fäster allt större vikt vid.

– Finns ingen trafik i nätet är förbrukningen noll, säger Harry Kuosa.

I kombination med allt billigare och effektivare solpaneler blir solenergi ett konkurrenskraftigt alternativ till dieselgeneratorer på många platser till exempel i u-länder, där basstationer kan finnas utom räckvidd för elnätet.

Bråk om standard

Under andra halvåret i år räknar Nokia med att leverera sina första basstationer av den nya generationen. Nokia är först bland nättillverkarna att lansera en basstation med beredskap för 5G. Men ännu är den inte klar för 5G-användning – precis som vid tidigare teknikskiften pågår nu en armbrytning om standarder, där olika aktörer förespråkar sina lösningar. När man väl har enats kan mjukvaran i Nokias nya basstation uppgraderas så att den blir en komplett 5G-station. Det kan dröja till 2019 eller 2020 innan 5G är i kommersiell användning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning