Nokiakursen dök efter sämre resultat än väntat – men 5G–forskare tror på Nokia på lång sikt

Nokia stoppar aktieutdelningen för att trygga nya investeringar i utbyggnaden av 5G-nätverk. Bild: Pixabay-SPT

Nokia stoppar aktieutdelningen i väntan på att investeringarna i 5G-nätverken ska bära frukt. Analytiker är besvikna medan forskare inte vill stirra sig blind på delårsrapporter.

– Investerarna är väldigt besvikna eftersom Nokias värde i stor utsträckning byggde på förväntningen att Nokias resultat klart ska förbättras nästa år och att marknadssituationen förbättras, säger Mikael Rautanen, analytiker vid analysföretaget Inderes.

Nokia infriar inte investerarnas förväntningar trots en rörelsevinst på 264 miljoner euro under det tredje kvartalet. Nokia meddelade om sitt resultat på torsdagsförmiddagen. Efter beskedet rasade Nokias aktier på Helsingforsbörsen med över 20 procent.

Raset beror på Nokias försämrade framtidsutsikter för det här och nästa år. Bolaget har signifikant skurit i sitt resultatmål. De höga kostnaderna för det kommande 5G-nätverket, den bristande lönsamheten i Kina, pristrycket i 5G-avtalen och den osäkra situationen i Nordamerika påverkar avkastningen, uppger Nokia.

Trots motgångarna har Nokia undertecknat sammanlagt 48 samarbetsavtal och lanserat femton nya 5G-nätverk under det tredje kvartalet. Bolaget räknar med att höja rörelsevinsten med 12-14 procent på lång sikt och justerar nu sin prognos. Enligt Nokia kommer de stora vinsterna att realiseras först 2021.

Inte ordning på torpet

Analytikern Mikael Rautanen är inte övertygad. Enligt honom har Nokia gått in för 5G–nätverken aningen stapplande, samtidigt som konkurrenterna målmedvetet avancerar framåt.

– Nokia har inte riktigt fått ordning på torpet när det gäller mobila nätverk. Bolaget har helt klart interna utmaningar och deras organisation och utbud är ännu inte i full form, säger Rautanen.

På grund av Nokias dåliga resultat beslutade bolagets styrelse på torsdagen att aktieutdelningen för fjolårets tredje och fjärde kvartal inte betalas till aktieägarna.

Enligt Nokia kan bolaget på det här sättet trygga nya investeringar i utbyggnaden av 5G-nätverken. Styrelsen planerar att återuppta aktieutdelningen när bolagets nettokassaflöde har förbättrats med 2 miljarder euro. Rautanen är inte nöjd med lösningen.

– En av Nokias utmaningar är att skapa ett kassaflöde och det är orsaken till att utdelningen nu avbryts. Det är också en stor besvikelse, säger Rautanen.

Is i magen

Enligt Raimo Kantola, professor i datanätsteknik vid Aalto-universitetet finns det däremot ingen orsak till panik. En delårsrapport för ett eller några kvartal betyder inte mycket när det gäller mobila nätverk. Produkternas cykler är så pass långa, säger han.

– Man kan inte stirra sig blind på resultat och börsen, det leder ingen vart. När pengarna väl börjar strömma in genom fönster och dörrar har man plötsligt så mycket att man inte vet vad man ska göra med dem. Mobilnät är en sådan business, säger Kantola.

Kantola är övertygad om att 5G är framtiden. De tidigare nätverken har varit lönsamma att investera i, så han förstår inte varför 5G skulle vara olönsamt.

Men specifikationerna för vad som klassas som 5G-nätverk blir först klara nästa år. Under 2020 eller 2021 kommer nätverket att lanseras i Finland. Enligt Kantola är både Europa och USA väldigt efter i utvecklingen av 5G–nätverket jämfört med Kina. Därför måste man ha lite tålamod och titta längre fram i tiden, enligt honom.

– Jag tror att Nokia kommer att visa upp ett betydligt bättre resultat redan nästa år, precis som bolaget själv förutspår, säger Raimo Kantola vid Aalto–universitetet.

Den tidigare versionen av nyheten hittar du här.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning