Nokiamobiler i världstoppen igen

Gammal hederlig knappsats, lång batteritid och så givetvis Snake-spelet – retromodellen 3310 har gått hem hos konsumenterna. Bild: HMD Global

Bara ett år efter nylanseringen är märket Nokia störst i världen igen när det gäller enkla basmobiler. Det uppger analysföretaget Counterpoint Research.

Det är flera år sedan Nokia slutade tillverka mobiler. Men varumärket har licensierats av företaget HMD Global som med hjälp av samarbetspartner åter tillverkar och säljer mobiler av märket Nokia.

Nylanseringen av Nokiamobilerna har varit framgångsrik. Under fjärde kvartalet i fjol, det vill säga perioden oktober–december, levererades 4,4 miljoner smartmobiler av märket Nokia till återförsäljarna. Siffrorna kommer från analysföretaget Counterpoint Research och presenteras av sajten Nokiapoweruser. Det här placerar märket Nokia på elfte plats i smartmobilvärlden – före märken som Sony, HTC och OnePlus, skriver Counterpoint-analytikern Neil Shah på Twitter.

I kategorin enkla basmodeller, feature phones på engelska, har Nokiamobilerna rentav blivit världsetta med 20,7 miljoner levererade enheter. Här har framför allt den legendariska 3310, som under åren efter millennieskiftet var världens mest sålda mobil, blivit en framgång.

Totalt levererades 25,1 miljoner Nokiamobiler under fjärde kvartalet, vilket är en ökning med 54 procent från kvartalet innan (juli–september).

Också i Finland har Nokiamobiler tagit sig in på försäljningslistorna. På till exempel teleoperatören DNA:s topp-15-lista över mest sålda mobiler i januari finns smartmobilen Nokia 6 på plats 3. Övriga platser intas av Huawei, Samsung och Apple.

Starkt varumärke

Samtidigt rapporterar det Londonbaserade analysföretaget Brand Finance att varumärket Nokia tagit ett jättehopp i listan över världens mest värdefulla varumärken, från plats 335 till plats 188. Det är en ökning med 70 procent på ett år, skriver Business Insider. Bland nordiska varumärken ligger Nokia på plats tre efter Ikea och H&M.

Det var våren 2016 som det nybildade HDM Global presenterade sina planer på att återlansera varumärket Nokia på mobilmarknaden. HDM:s huvudkontor finns på Nokias campusområde i Esbo och flera av bolagets nyckelpersoner har kopplingar till Nokia.

På Mobile World Congress, som hålls i Barcelona i slutet av veckan, väntas HDM presentera nya Nokiamobiler.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning