Nokiakonkurrenten gör miljardköp

Ericsson är en av Nokias främsta konkurrenter på nätverksmarknaden. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Telekombolaget Ericsson köper molntjänstföretaget Vonage.

Nokias svenska konkurrent Ericsson meddelar om ett jätteförvärv på måndagsmorgonen. Det handlar om det amerikanska molntjänstföretaget Vonage, som köps upp för 6,2 miljarder dollar. Det är ungefär 5,5 miljarder euro.

Köpesumman betalas kontant.

Vonage är en global leverantör av molnbaserad kommunikation med över 120 000 kunder och mer än en miljon registrerade utvecklare globalt.

Målet är att bygga en global nätverks- och kommunikationsplattform för öppen innovation, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

"Vonage ger oss en plattform som hjälper våra kunder att skapa intäktsströmmar från investeringar i nätverken vilket gynnar utvecklare och företag. Vonages starka ekosystem av utvecklare kommer att få tillgång till nätverks-API:er för 4G och 5G på ett enkelt och globalt sammanhållet sätt", säger vd Börje Ekholm i pressmeddelandet.

En kassako

Just 5G-marknaden är Ericssons stora kassako. I somras tecknade bolaget ett avtal med amerikanska teleoperatören Verizon värt åtta miljarder dollar för att bygga ut det amerikanska telenätet i USA.

Den amerikanska marknaden har också blivit extremt viktig då Ericsson mött motstånd i Kina, efter att den svenska Post- och telestyrelsen fattade beslut om att stänga ute kinesiska leverantörer från den svenska 5G-utbyggnaden.

Köpet väntas slutföras under första halvåret 2022.

Ericssons största ägare är Wallenbergsfärens investmentbolag Investor, investmentbolaget AB Industrivärden som har en koppling till Handelsbanken och riskkapitalisten Christer Gardells investmentbolag Cevian.

Analytiker: Stärker sin position

Analytikern Atte Riikola, som följer branschen för analysföretaget Inderes, bedömer att affären stärker Ericssons position inom trådlösa nätverk för företag avsevärt.

"Köpet gör dem till en ännu hårdare konkurrent till Nokia då det gäller privata trådlösa nätverk", skriver Riikola i en kommentar.

Företagskunderna stod för 7,7 procent, eller 1,1 miljarder euro, av Nokias omsättning under de första nio månaderna. Marknaden väntas växa kraftigt framöver.

Vonage hade en omsättning på 1,4 miljarder dollar under den senaste tolvmånadersperioden, som tog slut i september. Mätt i omsättning kämpar Nokia och Ericsson i samma liga då det gäller företagskunder, vilket gör köpet till ett betydande strategiskt drag, skriver Riikola.

Prislappen är dock hög, sett till de ekonomiska nyckeltalen, påpekar Riikola.

"Nokias och Ericssons utmaningar är att operatörernas nätverksinvesteringar växer långsamt, vilket har lett till att man med varierande framgång söker expansion på andra områden. Företagskunder är ett naturligt fokusområde, i och med att de stora bolagen bygger egna nätverk för 5G-kommunikation", skriver Riikola.

Ericsson väntar sig att affären inverkar positivt på resultatet och kassaflödet från och med 2024.

"Lite överraskande"

Jonas Olavi, fondförvaltare på svenska Alpcot, anser att affären är strategisk. Han tror inte att Ericsson har fokuserat på börstajmingen, utan har siktet inställt på att köpet ska generera intäkter långt fram i tiden.

– Affären är lite överraskande, eftersom det inte har varit några större spekulationer innan, men när man tänker till känns den allt mer logisk. Den visar på framsynthet och att man tänker på hur man kan utveckla Ericsson vidare i framtiden från att bara vara en hårdvaruleverantör, säger han till nyhetsbyrån TT.

Han beskriver affären som "Ericssons tappning" på den snabba teknikutveckling där internationella nätjättar satsar allt mer på digitala mötesplatser.

– Nu går teknikutvecklingen i en rasande fart och vad utvecklare behöver är ju utvecklingsmiljöer som Ericsson genom det här förvärvet skapar.

Förvärvet fick inget varmt mottagande av marknaden. Tre timmar efter börsöppning hade aktiekursen sjunkit med tre procent.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning