Nokias styrkebesked fick aktien att skjuta i höjden

Nokias huvudkontor i Esbo i Finland. Arkivbild. Bild: Vesa Moilanen/AP-TT

Telekomkoncernen Nokia vände till vinst och redovisar ett rörelseresultat på 551 miljoner euro för första kvartalet. Rapporten överraskade analytikerkåren, men vd Pekka Lundmark manar till lugn.

Behovet av snabba uppkopplingar driver upp Nokias vinst rejält. Kvartalsrapporten visar på över en halv miljard i jämförbar rörelsevinst, jämfört med bara 116 miljoner i fjol.

Särskilt handlar det om en stark tillväxt i segmentet Nätverksinfrastruktur, dit bland annat utrustning för fasta nätverk och fibernätverk hör. Även Nokias största segment Mobila nätverk växer, men i mer måttlig takt.

Omsättningen totalt landar på 5 076 miljoner, jämfört med 4 913 miljoner i fjol. Det är klart bättre än väntat. Analytikerna hade i snitt räknat med intäkter på 4,72 miljarder euro, enligt en prognossammanställning från Refinitiv.

Sammantaget var rapporten stark – så stark att vd Pekka Lundmark under torsdagens presskonferens valde att tona ner optimismen. Nokia har tidigare kommunicerat att detta blir ytterligare ett mellanår med investeringar i produkterna.

– Vi har levererat en robust start på året, och jag är väldigt nöjd med segmentet Nätverksinfrastruktur som växer snabbt. Det här var ett kvartal då allting klaffade, men det är samtidigt bara ett kvartal, sade Lundmark.

Tidigare har resultaten innehållit säsongsvariation som betytt att resultaten stigit mot slutet av året. Det första kvartalet brukar vanligtvis vara Nokias sämsta, men någon sådan utveckling är inte realistisk i år, säger Lundmark.

Dessutom är bristen på elektroniska komponenter ett orosmoment, även om bolaget hittills inte har påverkats nämnvärt av problemet med att efterfrågan på mikrochip överstiger utbudet.

Helårsprognosen står fast

Lundmark ser ändå rapporten som ett kvitto på att den trestegsstrategi som lanserades på kapitalmarknadsdagen i mars framskrider väl. Som en del av denna investerar man i produktutbudet. Målet är att växa snabbare än marknaden i stort från 2023 och framåt.

Rörelsemarginalen uppgick till nästan 11 procent. Det är över målsättningen, som är att nå en rörelsemarginal mellan 7 och 10 procent, men trots det står helårsprognosen fast. Segmentet Mobila nätverk väntas ge nollmarginaler i år, på grund av investeringarna i 5G-produkten.

- Det här kvartalet ger god orsak att tro att vi når upp till den övre gränsen i det förutspådda intervallet, säger Lundmark.

De positiva nyheterna satte fart på aktien, som steg med nästan 14 procent bara under den första timmen efter att Helsingforsbörsen öppnade.

Analytiker: Läser jag rätt rapport?

Rapporten tog analytiker på sängen. Mikael Rautanen, som följer bolaget för analysföretaget Inderes, beskriver siffrorna som en total överraskning i en analys på Inderes webbplats.

– Vänta nu, läser jag rätt rapport, utbrast Rautanen i en direktsänd analys då rapporten publicerades.

Enligt Rautanen var det upplagt för att bolaget på kort sikt skulle kämpa i motvind, och han var därför förberedd på svaga siffror.

"Det ser ut som att Nokia har växlat upp inom IP-nätverken. Dessutom växte segmentet Mobila nätverk med två procent, mot förväntningarna då segmentet tappat marknadsandelar", skriver Rautanen i sin analys. Han ser det inte som en omöjlighet att Nokia höjer sin prognos för helåret.

Snäppet högre vinst än konkurrenten

För en vecka sedan publicerade svenska Ericsson, en av Nokias huvudkonkurrenter, sin kvartalsrapport. Också Ericsson höjde vinsten jämfört med fjolåret, men inte till samma nivå som Nokia.

Ericssons rörelsevinst landade på cirka 520 miljoner euro, jämfört med 420 i fjol. Rörelsemarginalen var något lägre, 10,6 procent.

Spjälkar man upp resultatet enligt segment ser man ändå att Ericsson också växer kraftigt inom nätverkslösningar. Networks-segmentet växte med 15 procent och gav en vinst på 711 miljoner, men totalvinsten drogs ner av bland annat sänkta patent- och licensintäkter.

Omsättning: 5 076 (4 914)

Rörelseresultat: 551 (116)

Rörelsemarginal: 10,9 (2,4)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Högklassigt och hållbart direkt från producenten

Mer läsning