Nokia pekas ut i penningtvätthärvan kring Nordea

Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Nokia pekas ut som det bolag som tagit emot mest pengar av suspekt ursprung i den påstådda penningtvätthärvan kring Nordea. Det uppger nyhetsbyrån Bloomberg.

Det är fondförvaltaren Bill Browder som hävdar att Nokia tagit emot 97,2 miljoner dollar, drygt 85 miljoner euro, som slussats via Nordeakonton i den penningtvätthärva som Browder uppmärksammade i mitten på oktober.

– Nokia tar sådana här anklagelser mycket allvarligt, men vi har ännu inte sett Browders påståenden och kan inte kommentera innehållet, säger Nokias talesperson Brett Young till Bloomberg. Enligt Young förefaller anklagelserna vara kopplade till Nokias mobilverksamhet som såldes 2014 och har därför inget samband med bolagets nuvarande verksamhet.

Brittisk-amerikanska Bill Browder som står bakom bolaget Hermitage Capital Managment gjorde för en vecka sedan en anmälan mot Nordea till Centralkriminalpolisen i Finland. Dessförinnan hade han gjort en anmälan till Ekobrottsmyndigheten i Sverige. Enligt Browder har sammanlagt 405 miljoner dollar tvättats via hundratals Nordeakonton i de nordiska länderna.

Enligt Bill Browder härstammar pengarna som Nokia tagit emot från fiktiva företag med konton i den litauiska banken Ukio Bank, som grundats för att tvätta pengar och undgå skatt. I anklagelserna nämns ingen tidpunkt för när transaktionerna ska ha ägt rum, vilket enligt Bloomberg tyder på att de härrör från tiden före 2013, när Ukio Bank sattes i konkurs.

Läs också: Pressat Nordea i rampljuset – anklagelser om penningtvätt kastar skugga över resultatpresentationen

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning