Nokia lånar halv miljard för att utveckla 5G

Europeiska investeringsbanken (EIB) ger Nokia ett lån på 500 miljoner euro för ett sätta fart på forskning och utveckling av 5G-tekniken.

Med 500 miljarder euro i investeringslån från EIB ska Nokia ta sig till en ledande position inom 5G-tekniken. Det gör man genom att utveckla såväl tekniska lösningar, nättjänstplattformar som applikationer för framtidens trådlösa digitala samhälle.

Lånet beviljas som en del av det europeiska investeringsprogrammet, även kallat Junckerplanen.

5G är benämningen för femte generationens mobilprotokoll och betecknar nästa stora utvecklingsfas för mobilnätet. Utvecklingen av 5G är intensiv. Den kommer i framtiden att ersätta det nuvarande 4G-nätet.

5G innebär i framtiden bland annat snabbare och säkrare uppkoppling till det mobila trådlösa nätet och större datakapacitet. Tekniken ger bland annat möjlighet att utveckla användandet av virtuell verklighet i olika sammanhang, till att utveckla självkörande bilar och till att utveckla automationen till exempel inom vården.

I ett pressmeddelande på måndagen säger Kristian Pullola, som är ekonomi- och finansieringsdirektör på Nokia att man är nöjda med lånebeslutet.

– Såväl vi som EIB inser att 5G-tekniken kommer att förändra världen och vi vet att den revolution som tekniken medför redan är på gång.

Pullola konstaterar att finansieringen är ett bra stöd för bolagets strävan att vara en ledande aktör inom 5G-tekniken.

Europeiska investeringsbanken är ett finansieringsinstitut som ägs av EU:s medlemsländer. Banken ger finansiering till ekonomiskt betydelsefulla investeringar som främjar EU:s politiska mål. År 2017 delade banken ut 1,3 miljarder euro till projekt i Finland.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00