Nokia fortsätter leverera vinst över förväntan

Nokia har släppt delårssiffror. Arkivbild. Bild: Heikki Saukkomaa/AP-TT

Telekombolaget Nokia drog in drygt 600 miljoner euro i rörelsevinst under det tredje kvartalet, vilket var klart mer än förväntat.

Både då det gäller vinst och lönsamhet har Nokia tagit stora kliv framåt det senaste året. Årets tredje kvartal var inget undantag. Omsättningen växte med två procent och den justerade rörelsevinsten med 30 procent, från 486 till 633 miljoner.

Analytikerna hade i genomsnitt förutspått en vinstökning till bara 522 miljoner, enligt Factset.

Det är inte bara inom mobila nätverk som bolaget växer, säger vd Pekka Lundmark då han möter journalisterna på torsdagsmorgonen.

– Pandemin har fört med sig en ännu större ökning inom fasta nätverk.

Tillväxten hade kunnat vara ännu större, om det inte vore för halvledarbristen, problemen i de globala leveranskedjorna och de problem med priserosion på den nordamerikanska marknaden som bolaget varnade för i somras.

– Halvledarbristen är inget specifikt problem för Nokia, och vi har klarat oss relativt väl. Bristen beror på att halvledartillverkarna höll inne med investeringar i början av pandemin, och först nu har börjat öka kapaciteten. Vi kan med andra ord ha en totalt omvänd situation om några år, med sjunkande priser till följd av överkapacitet.

I jämförelse med huvudkonkurrenten Ericsson är rapporten stark. Det svenska bolaget redovisade sina siffror förra veckan, och även om deras intäkter är större än Nokias gick både omsättningen och vinsten marginellt neråt.

Nokias vd Pekka Lundmark. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Flaggar för sänkt tillväxt

Det lär dröja innan kostnadsinflationen mattas av, vilket får Lundmark att skruva ner förväntningarna för nästa år.

– Halvledarbristen är inget specifikt problem för Nokia, och vi har klarat oss relativt väl. Men det är något man får jobba med att lösa dag för dag. I kombination med de engångshändelser vi dragit nytta av i år kan kostnadsinflationen begränsa vår tillväxtpotential under 2022.

Nokia har investerat stort i produktutvecklingen sedan Lundmark tillträdde som vd. Bara i Finland har bolaget anställt 500 personer i år, och siktar på att lägga till ytterligare 200 nyrekryteringar. Det finns dock några orosmoln.

– I Finland ser vi tecken på arbetskraftsbrist, säger Lundmark.

Den gamla prognosen för helåret står fast. Enligt uppskattningen ska omsättningen växa till 21,7-22,7 miljarder euro och rörelsemarginalen uppgå till 10-12 procent. Det ser dock ut som att marginalen är närmare 12 än 10, sade bolaget på torsdagsmorgonen.

Rapporten gav aktien ett klart lyft. Två timmar efter börsöppning hade den stigit med 4,2 procent från öppningskursen. Aktien har klättrat på börsen ända sedan maj, och ligger nu 66 procent över kursen vid förra årsskiftet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning