Nokia bygger 5G-nät i USA

Den amerikanska teleoperatören T-Mobile köper 5G-nätverk för 3,5 miljarder euro av Nokia. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Telekombolaget Nokia ska bygga ett 5G-nätverk i USA. Köpare är den amerikanska teleoperatören T-Mobile. Affären är värd 3,5 miljarder euro.

Telekombolaget Nokia, som i dag fokuserar på tillverkning av nätverk för mobiltelefoni och datatrafik levererar en så kallad end-to-end lösning. Det innebär att man levererar såväl nätverksapparatur som olika former av programvara samt tjänster till stöd för kunder som vill ta 5G-nätet i användning. Det skriver Nokia i ett pressmeddelande på måndagen.

Den delårsrapport som Nokia offentliggjorde förra veckan och som innehöll en uppskattning om en betydande ökning i omsättningen inbegrep den nu offentliggjorda affären, meddelar man från Nokia.

USA är vid sidan av Japan och Sydkorea de viktigaste marknadsområden för den nya 5G-tekniken, där Nokia och Ericsson är de dominerande utvecklarna.

Vid Nokia ser man affären med T-Mobile som ett viktigt steg i utvecklingen av de nya former av tjänster och system som 5G-tekniken möjliggör. 5G-nätet möjliggör avsevärt mycket snabbare hastigheter och större överföringskapacitet än det nuvarande 4G-nätet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03