Nokia bygger 5G-nät i USA

Den amerikanska teleoperatören T-Mobile köper 5G-nätverk för 3,5 miljarder euro av Nokia. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Telekombolaget Nokia ska bygga ett 5G-nätverk i USA. Köpare är den amerikanska teleoperatören T-Mobile. Affären är värd 3,5 miljarder euro.

Telekombolaget Nokia, som i dag fokuserar på tillverkning av nätverk för mobiltelefoni och datatrafik levererar en så kallad end-to-end lösning. Det innebär att man levererar såväl nätverksapparatur som olika former av programvara samt tjänster till stöd för kunder som vill ta 5G-nätet i användning. Det skriver Nokia i ett pressmeddelande på måndagen.

Den delårsrapport som Nokia offentliggjorde förra veckan och som innehöll en uppskattning om en betydande ökning i omsättningen inbegrep den nu offentliggjorda affären, meddelar man från Nokia.

USA är vid sidan av Japan och Sydkorea de viktigaste marknadsområden för den nya 5G-tekniken, där Nokia och Ericsson är de dominerande utvecklarna.

Vid Nokia ser man affären med T-Mobile som ett viktigt steg i utvecklingen av de nya former av tjänster och system som 5G-tekniken möjliggör. 5G-nätet möjliggör avsevärt mycket snabbare hastigheter och större överföringskapacitet än det nuvarande 4G-nätet.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning