Nöjd Andersson bästa stavfinländare i Sverigekampen – sätter punkt för lärorikt år

Saga Anderssons säger att hon blivit snabbare och fått bättre teknik i år. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Saga Andersson ser ut att ha gjort sin sista tävling för säsongen. Stavtävlingen i Sverigekampen blev lyckad: Vandatjejen slutade tvåa med resultatet 431. – Hoppen kändes säkra, säger hon.

Då landslagskollegorna Minna Nikkanen och Wilma Murto underpresterade steg Saga Andersson fram. Andersson, som bara klarade 397 i Sverigekampen i fjol, hoppade över 431 i det första försöket. Hon lade sedan upp ribban på 437 och fick ett kryss i protokollet. Två försök på 442 ledde sedan till två nya fällningar.

Den här gången räckte 431 till andra plats i tävlingen. Svenska Angelica Bengtsson var lika ohotade etta som förväntat. Hon vann med 442 och lade sedan upp ribban på 465 – men missade.

– Hoppen börjar bli bättre och bättre på träning och det syns, säger Andersson.

Då Andersson ska sammanfatta säsongen säger hon direkt att hon hade velat få bättre resultat. Esbo IF-hopparen gjorde hela 41 försök på nytt eller tangerat personbästa, men klarade inte av att förbättra personbästat 442. Sjundeplatsen i U20-VM var också en besvikelse.

– Vårens insatser gav osäkerhet och påverkade tävlingarna. Jag är nog helt nöjd, men det kunde ha varit bättre.

Vad har varit positivt?

– Nå … tekniskt sett har jag gått framåt och snabbheten har blivit bättre. Om man ska hoppa jättehögt måste man vara snabb, säger Andersson.

Det stora 18-åriga löftet har också lärt sig att inte fokusera för mycket på gränser. Då hon gång efter gång misslyckades på EM-gränsen 445 påverkade det psyket.

– Det har varit ett väldigt lärorikt år och jag har många bra minnen. Det här är en resa och jag har fått tävla med fantastiska människor. Det är fantastiskt.

Profil

Saga Andersson

Ålder: 18

Gren: Stavhopp

Hemort: Vanda

Förening: Esbo IF

Tränare: Björn Andersson

Meriter: FM-brons 2018 och två FM-guld inomhus. Slutade sjua i U20-VM i Tammerfors i år, var fyra i U20-EM 2017, U18-EM 2016 och i ungdoms-OS 2015.

Personbästa: 442 i fjol

Årsbästa: 440 i hall och 439 utomhus

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46