"Noggranna villkor för vem som får studera utanför fängelsemurarna"

Sörnäs-fängelset i Helsingfors. Bild: HBL-arkiv/Tor Wennström

Fångar kan göra högskolestudier inne i finska fängelser. Men det är ganska ovanligt. Att få studera utanför fängelset är därför eftertraktat.

I Finland finns något som kallas för normalitetsprincipen. Det betyder att alla i landet, också de som sitter inne, har rätt att studera. Men:

– Det är noggranna villkor för vem som får studera utanför fängelset. Det är många saker man måste ta i beaktande, bland annat måste man komma överens om det praktiska med läroanstalten. Rise ansvarar givetvis den tekniska övervakningen av fången, säger Kati Sunimento, specialexpert på Brottspåföljdsmyndigheten (Rise).

Varje år studerar mellan 120 och 150 fångar utanför de finska fängelserna. Av dem är kanske mellan 10 och 20 livstidsfångar, uppskattar juristen Jari Kotoaro på Rise.

I Finland tror man på frigivning som sker gradvis.

– Det är inte alls vettigt att en fånge släpps fri från ett slutet fängelse utan att han eller hon haft några kontakter med det civila livet. För alla parter är det mycket vettigare att frigivningen sker steg för steg.

Studier utanför fängelset är eftertraktade. Den som har lyckan till att få ett studietillstånd måste följa strikta instruktioner om rutter och klockslag. En fotboja och telefon från fängelset är också ett måste.

– Det är sällan som en fånge missbrukar studietillståndet. Det är en förmån att få studera utanför fängelsemurarna. Om du gör dumheter dras tillståndet in, säger Kotoaro.

Praktik under studierna är något livstidsfången kan få göra först när slutet av fängelsestraffet börjar närma sig.

– Under inga omständigheter sker den i början av fängelsetiden.

Hur förhåller sig arbetsgivare till praktik?

– I regel får vi positiv respons. Som tur finns det arbetsgivare som förhåller sig positivt, speciellt när fången föregår med gott exempel och visar att hen försöker vända livet i positiv riktning.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning