Nödläge utlyst inför Ottos ankomst

Bild: AFP / Lehtikuva / Rodrigo Arangua

Tusentals evakueras i Nicaragua och Costa Rica inför orkanen Ottos ankomst. Båda länderna har förklarat nödläge och man befarar att grödor kommer att skadas – något som vore särskilt allvarligt för Nicaragua, som är ett av världens fattigaste länder.

Costa Rica har beordrat att 4 000 personer ska evakueras längs landets karibiska kust och städerna i norr timmarna innan orkanen Otto räknas dra in över landet. Även i Nicaragua har människor evakuerats, och skolor har stängts i de områden som beräknas drabbas värst i de båda länderna.

Costa Ricas president Luis Guillermo Solís meddelar att alla myndighetskontor kommer att hållas stängda på torsdag och fredag, med undantag för dem som arbetar med orkanen.

Staden Bluefields i Nicaragua ligger längs stormens beräknade väg. Människor där har rensat affärerna på förnödenheter, som batteridrivna lampor, flaskvatten, plastpåsar och burkmat.

– Jag tror inte att den kommer dra in direkt över Bluefields, men det är oroande att den är så pass stillastående, för den växer sig större och tar upp mer vatten – den har blivit mer opålitlig, säger affärsinnehavaren Elmer Jackson.

Otto väntas röra sig genom norra Costa Rica och södra Nicaragua under två dagars tid och det amerikanska orkancentret NHC varnar för att kraftigt regn kan orsaka livshotande översvämningar och jordskred.

Orkanen har redan orsakat tre dödsfall i Panama.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning