Nobels fredspriskonsert tar paus

Zara Larsson under Nobels fredspriskonsert i fjol. Arkivbild. Bild: TT/Berit Roald

När Nobels fredspris delas ut i Oslo varje år arrangeras traditionellt en konsert i samband med ceremonin. Men i år ställs konserten in.

Orsaken är ekonomiska bekymmer enligt arrangörerna:

"Konserten är mycket krävande att finansiera och vi vill därför använda nästa år till att utveckla ett nytt konsertformat. Ambitionen är att lansera en konsert i ny kostym 2019. Samtidigt vill vi undersöka hur konserten kan anpassas för andra plattformar än traditionell linjär tv", säger norska Nobelinstitutets vd Olav Njølstad i ett pressmeddelande.

Konserten är inte skattefinansierad, utan går runt tack vare bidrag från norska sponsorer och biljettintäkter.

Den första konserten i samband med utdelningen av Nobels fredspris arrangerades 1994. Genom åren har artister som Jennifer Hudson, Seal och nu senast Zara Larsson uppträtt efter den anrika prisceremonin.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning