Nobelpristagarens namn uteblev i tv-serien – "lite oförskämt", säger hon

Svetlana Aleksijevitj, vitrysk Nobelpristagare i litteratur. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Den hyllade HBO-serien "Chernobyl" har hämtat inspiration från den vitryska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs bok "Bön för Tjernobyl". Men hon nämns ingenstans i eftertexterna. – Det är lite oförskämt, säger författaren till Expressen.

Streamingtjänsten HBO har inspirerats av "Bön för Tjernobyl" i skapandet av succéserien, och också köpt rättigheterna till delar av Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs bok. Trots det syns hennes namn ingenstans i eftertexterna, rapporterar Expressen.

– HBO betalade och kanske trodde att det är okej, att de nu kan göra som de vill, rida på succén. Det är lite oförskämt, säger författaren till tidningen.

Ljudmila Ignatenkos (i serien spelad av Jessie Buckley) tragiska öde är ett exempel som är hämtat direkt från Aleksijevitjs bok. Men när "Chernobyl" släpptes stod amerikanen Craig Mazin som ensam manusförfattare.

Det är något som HBO nu ska ändra på.

"När avtalet gjordes med hennes tyske agent om att använda material ur hennes bok ställdes inga som helst krav från deras sida om credit. Men givet vad som hänt har HBO naturligtvis bemött hennes önskan och en credit avseende henne har lagts till i alla versioner som går ut framgent", skriver regissören Johan Renck till Expressen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning