Nobelpristagaren V S Naipaul död

V S Naipaul i Salisbury 2001. Bild: AP/PA/Chris Ison

Författaren V S Naipaul, belönad med Nobelpriset i litteratur 2001, har gått bort i sitt hem i London, meddelar hans hustru Nadira. Han blev 85 år gammal.

Hustrun, känd som lady Naipaul, skriver att han avlidit "omgiven av sina kära, efter att ha levt ett liv fullt av underbar kreativitet och strävan".

Vidiadhar Surajprasad Naipaul föddes i Chaguanas på västra Trinidad 1932. I slutet av 1940-talet fick han ett stipendium som möjliggjorde studier på vilket universitet som helst inom Samväldet, och flyttade då till Oxford i England.

Hans far

Hans första bok, "Den mystiske massören", kom 1957.

1961 gavs boken som än i dag ses som hans stora mästerverk, "Ett hus åt Mr Biswas", ut. Den sägs ha tagit tre år att skriva. Liksom mycket i hans författarskap problematiserar den kolonianism, och handlar om indiska immigranter i Karibien. Huvudpersonen baseras på Naipauls far – författaren var barnbarn till indiska invandrare till Trinidad.

Genom åren blev Naipaul Storbritannien trogen, och var i decennier även en känd tv-personlighet där.

1971 fick han den då relativt färska utmärkelsen Bookerpriset, och 2001 kom han till Stockholm och tog emot Nobelpriset i litteratur. Svenska Akademien skrev i sin prismotivering att Naipaul "förenat lyhört berättande och omutlig iakttagelse i verk som dömer oss att se den bortträngda historiens närvaro".

Anklagad för misshandel

Men Naipaul hade mörka perioder. Redan som student kämpade han mot depressioner och försökte ta sitt liv, skriver BBC.

Under 15 års tid hade han en spektakulär offentlig fejd med författarkollegan Paul Theroux. De blev dock sams igen för några år sedan.

Och han har kritiserats för sin relation till kvinnor. Enligt brittiska medier friade han till Nadira medan den dåvarande hustrun – Patricia Hale, som han varit gift med i över 40 år – låg för döden i cancer. Sedan blev det stor uppståndelse när en auktoriserad biografi skriven av Patrick French gavs ut 2009, och Naipaul i samband med det anklagades för kvinnomisshandel, skriver The Daily Mail.

Henrik Samuelsson/TT

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning