Nobelpristagaren Denis Mukwege vill synliggöra bortglömd konflikt i östra Kongo

Fjolårets mottagare av Nobels fredspris, Denis Mukwege, har sett krigets fasor och människans lägsta drifter i vitögat. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Den kongolesiske chefskirurgen och fjolårets mottagare av Nobels fredspris Denis Mukwege har varit med om att hjälpa över 50 000 våldtagna kvinnor i östra Kongo.

Cirka 12,8 miljoner människor antas vara i behov av humanitär hjälp i Kongo just nu. Av dem är 7,5 miljoner barn. Den väpnade konflikten i landet präglas av sexuellt våld och rekrytering av barnsoldater. Varje dag våldtas över tusen kvinnor och flickor i Kongo, uppger biståndsorganisationen Fida.

– Situationen är alarmerande. Våldtäkterna har satts i system av de väpnade styrkorna i östra Kongo. Det handlar om att sprida terror och förödmjuka sina offer, säger Denis Mukwege i samband med en pressträff på måndagen.

Mukwege besöker Finland på inbjudan av Fida som tillsammans med den kongolesiska pingstkyrkan driver skolor och ger psykosocialt stöd till vuxna och barn som har drabbats av våldet. Organisationens verksamhet på fem olika flyktingläger finansieras bland annat av det finska Utrikesministeriet.

Föddes 1955 i Bukavu i dåvarande Belgiska Kongo.

Uppvuxen inom den kongolesiska pingströrelsen och fick sina läkarstudier betalda av den svenska Pingstmissionen.

Jobbar som chefskirurg och är specialiserad på gynekologi.

Leder Panzisjukhuset i Bukavu där över 50 000 våldtagna kvinnor har vårdats.

Mukwege tilldelades Nobels fredspris 2018 för sitt arbete mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter.

Mukwege har sett mänsklighetens lägsta drifter i vitögat i sitt arbete som kirurg.

– En våldtagen kvinna som vårdas på vårt sjukhus i Bukavu har i genomsnitt våldtagits av tre män. Det yngsta offret jag har påträffat var en sex månaders baby och den äldsta patienten som våldtagits var över åttio år. En procent av offren är män.

Psykosocialt stöd

I många fall har våldtäkten kombinerats med våldshandlingar som går ut på att söndertrasa offrets könsorgan för att försvåra den fysiska återhämtningen. Mukwege leder sjukhusets arbete för att hjälpa de våldtagna kvinnorna med kirurgiska ingrepp, psykosocialt stöd och juridiska stödåtgärder.

– Vi hjälper dem också att bli medvetna om sina rättigheter så att de vid behov kan driva sina fall vidare i domstol. Den sociala vävnaden i samhället har krasats sönder och måste byggas upp på nytt.

Enligt Mukwege pågår kriget i östra Kongo på grund av de gruvfyndigheter som finns i området. Östra Kongo är rikt på bland annat tenn, tantal, volfram och guld som används av till exempel elektronikindustrin.

– Väpnade trupper med kopplingar till våra grannländer terroriserar regionen för att få tillgång till ädelmetaller och få sin andel av rikedomarna.

Mukweges kamp bygger på en frustration över att reparera krigets skador i operationssalen. Nu föreläser han om det bortglömda kriget och de fasansfulla våldtäkter som har traumatiserat otaliga kvinnor i östra Kongo.

– Utländska bolag inom elektronikindustrin köper sina ädelmetaller från östra Kongo. Vi konsumenter måste kräva att de komponenter som används i våra mobiltelefoner och datorer är rena och se till att leveranskedjan håller för en kritisk granskning.

Världen tittar åt annat håll

Hans tilltro till världssamfundets förmåga att lösa problemen har fått sig en törn.

– Förenta Nationerna gav för tio år sedan ut en rapport som kartlade hundratals brott mot mänskligheten i Kongo. Rapporten tar upp gruppvåldtäkter, folkmord och fall där kvinnor har begravts levande. Efter det har ingenting hänt. Rapporten väntar fortfarande på FN:s åtgärder i en skrivbordslåda i New York, säger Mukwege.

Hur har Nobels fredspris, som du fick i fjol, påverkat situationen?

– Temat har fått större uppmärksamhet utanför Kongos gränser, vilket är bra. Och så har vi lyckats bryta tystnaden kring alla gruppvåldtäkter. Skammen har förflyttats från offren till förövarna.

"Jag hoppas att Finland kan vara pådrivande i att mäkla fred i Kongo."

Trots att omvärlden uppskattar Mukweges insatser är han ingen profet i sitt eget hemland. Han svävar i ständig livsfara och utsätts regelbundet för dödshot. Hans kolleger och livvakter har dödats. När Nobels fredspris överräcktes till Mukwege i fjol prioriterade den kongolesiska teven en fotbollsmatch.

– De som har makten i Kongo bär också ett ansvar för de våldsamheter som pågår. Därför hade de inget intresse av att applådera beslutet om att ge fredspriset för vårt arbete.

Hur ska den väpnade konflikten i östra Kongo lösas?

– Vi behöver fredsmäkling och extern hjälp. Finland vore lämpat för uppdraget. Ni har ju en egen pristagare som har fått Nobels fredspris. Jag hoppas att Finland kan vara pådrivande i att mäkla fred i Kongo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning