Nobelpristagaren Dario Fo död

Välbekant ansikte. Dario Fo gjorde sin utländska debut på Lilla Teatern på 1960-talet och återvände därefter till Finland flera gånger under karriären. Bild: EPA/MOURAD BALTI TOUATI

Vivica Bandler introducerade Dario Fo för den finländska publiken.

Den italienske dramatikern, aktivisten och Nobelpristagaren Dario Fo har avlidit, uppger AFP. Dario Fo tilldelades Nobelpriset i litteratur 1997. Han blev 90 år.

Dario Fo inspirerades av 1500-talets folkliga commedia dell'arte-teater och är känd för sina skruvade politiska satirer och samhällskritiska farser. Pjäsen Sjunde budet – "Du skall stjäla något mindre", som Skärgårdsteatern turnerade med 2013, speglar 1960-talets europeiska diktaturer, censuren, studentprotesterna och hotet från kalla kriget.

Andra kända verk är Vi betalar inte, vi betalar inte och Mistero Buffo.

Tillsammans med sin fru, regissören Franca Rame, grundade han teatergruppen Compagnia Fo-Rame och senare gruppen La Comune.

Dario Fo har regisserat i Finland och hans verk har spelats på både svenska och finska. Det var Vivica Bandler, Lilla Teaterns legendariska chef, som introducerade Dario Fo för den finländska publiken. Hon var också personlig vän med Dario Fo och hans fru, Franca Rame, som Bandler enligt sin självbiografi Adressaten okänd i själva verket lärde känna först.

Det var på Lilla Teatern som Dario Fo gjorde sin utländska regidebut. När han fick frågan om varför han valt just Finland lär han, enligt Vivica Bandler, ha svarat: "Min fru sa: res dit, där bor en god människa".

1963 satte Lilla Teatern upp tre farser av Dario Fo i regi av Hans Dahlin med bland andra Lasse Pöysti, Birgitta Ulfsson, Nils Brandt och Gustav Wiklund i rollerna. "Vivica Bandler har som vanligt blandat sig i allt de sista repetitionsdagarna dessutom understödd av Franca Rame", kan man läsa i Caterina Stenius historik över Lilla Teatern Här går det under!

1966 regisserade Dario Fo själv sin pjäs Den som stjäl en fot får tur i kärlek på Lilla Teatern. I programbladet, som citeras i Stenius historik, skrev Dario Fo: "Teatern har alltid hållit på att dö, och det är det som utgör teaterns liv. Låt oss alltså döda den, mörda den, låt oss tillintetgöra den om vi vill att den ska födas på nytt. Detta är inget roligt nonsens, utan sanning. Detta skiljer teatern från litteraturen."

På Nationaloperan svarade Dario Fo för regin, scenografin och kostymerna i en uppsättning av Gioacchino Rossinis Il viaggio a Reims (Resan till Reims), som han försåg med ett egenhändigt skrivet libretto som inte hade mycket med originalet att göra. Föreställningen hade premiär i januari 2003 och gavs 38 gånger.

För tillfället spelas Dario Fos Vi betalar inte, vi betalar inte på finska på Helsingfors stadsteater. Samma pjäs sattes upp av Åbo Svenska Teater 2014.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46